floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Thymus kotschyanus subsp. kotschyanus
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Kekik
Lamiaceae / Thymus / Thymus kotschyanus subsp. kotschyanus
mapmapmapmapmapmap
Kekik (Thymus kotschyanus subsp. kotschyanus) Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Thymus kotschyanus subsp. kotschyanus Boiss. & Hohen. şeklinde tanımlanır.

Thymus etimolojisi

Thymus ΄siğil, cilt yüzeyinde bir büyüme (tümör)΄ anlamına gelebilecek θύμος (thúmos) kelimesinden türetilmiştir; muhtemelen siğilin kekik tomurcuğuna hayali bir benzerliğinden dolayı böyle adlandırılmıştır.

kotschyanus etimolojisi

Kotschyanus adı Karl Georg Theodor Kotschy (1813-1866)`ye ithafen adlandırılmıştır. Kotschy Avusturyalı bir botanikçi ve seçkin bir bitki kaşifidir; baklagiller ailesinden Kotschya bitki cinsi onun onuruna adlandırılmıştır; Anadolu΄da da bitki araştırma çalışmaları gerçekleştirmiştir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir.

subsp. etimolojisi

Subsp. İngilizcede `alttür` anlamına gelen subspecies kelimesinin kısaltmasıdır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır. Hohen. kısaltması bilim insanı Rudolph Friedrich Hohenacker (1798-1874) için kullanılmıştır; Hohenacker Alman botanikçi ve misyonerdir.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan T. kotschyanus taksonları: Thymus kotschyanus subsp. kotschyanus
Türkiye´de doğal yayılan Thymus türleri: T.argaeus, T.artvinicus, T.atticus, T.aznavourii, T.bornmuelleri, T.brachychilus, T.canoviridis, T.cappadocicus, T.cariensis, T.cherlerioides, T.cilicicus, T.comptus, T.convolutus, T.eigii, T.eriocalyx, T.fallax, T.fedtschenkoi, T.haussknechtii, T.kotschyanus, T.leucostomus, T.leucotrichus, T.longicaulis, T.migricus, T.nummularius, T.pallasicus, T.pectinatus, T.praecox, T.pubescens, T.pulvinatus, T.revolutus, T.roegneri, T.sibthorpii, T.sipyleus, T.spathulifolius, T.striatus, T.subcollinus, T.syriacus, T.transcaucasicus, T.trautvetteri, T.zygioides




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)