Mineçiçeği (Verbenaofficinalis) Mineçiçeğigiller (Verbenaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Konya, Yukarı Fırat, Hakkari, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1800 m yükseklikler arasında; tahrip edilmiş topraklar, taşlık yamaçlar, kuru akarsu yatakları, toprak yığınları, duvarlar, kumullar, oranlık ve çalılıklarda doğal gelişim gösterirler. Verbena officinalis tahrip edilmiş/olmuş toprakları ilk olarak kolonileştiren bitki türlerinden biridir; tahribat doğal (yangınlar veya çığlar gibi) veya inşaat veya tarım gibi insan faaliyetlerinin bir sonucu olmuş olabilir.
Bilimsel olarak Verbenaofficinalis L. şeklinde tanımlanır.
officinalis etimolojisi
Officinalis Latincede `bir manastırda sağaltıcı bitkilerin ve diğer ihtiyaç maddelerinin tutulduğu yerde olan, yere ait olan` anlamına gelir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
30-100 cm arasında boylanabilen, çok yıllık, otsu bir bitki türüdür. Gövdeler köşeli, sert ve kıvrımsızdır/dimdiktir;alt kısımlar ± yoğun basık-strigoz tüylüdür; üst kısımlar ve dallar yoğun salgılı tüylüdür. Orta yapraklar 2-11 x 1-5 cm boyutlarda, mızraksı-dikdörtgenimsi, sığ tüysü bölmeli ve düzensiz, tam kenarlı veya dişli lobludur. Çiçeklenme Haziran-Ağustos ayları arasındadır; çiçek kurulu başak formlu, narin, meyveye doğru daha uzun olmak üzere 8-30 cm uzunluktadır;. çanak 2-2.5 mm uzunluktadır; taç soluk leylak rengi, sarımsı boyunlu ve 4-5 mm uzunluktadır; çanak lobları ~ 2.5 mm çaptadır. Sert kabuklu küçük meyve 1.75-2 mm çapta, üst kısmı belirgin şekilde ağsı dokudadır.
Davis, P. H., Cullen, J., & Coode, M. J. (1988). Flora of Turkey and the east Aegean islands. Edinburgh University Press.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)