floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Salix taksonları
Tüm bölgeler


Istranca BölümüÇatalca-Kocaeli BölümüErgene BölümüGüney Marmara BölümüBatı Karadeniz BölümüOrta Karadeniz BölümüDoğu Karadeniz BölümüAsıl Ege Bölümüİç Batı AnadoluYukarı Sakarya BölümüOrta Kızılırmak BölümüYukarı Kızılırmak BölümüKonya BölümüYukarı Fırat BölümüErzurum - Kars BölümüYukarı Murat-Van BölümüHakkari BölümüAntalya BölümüAdana BölümüOrta Fırat BölümüDicle Bölümü
Familya: Salicaceae
Cins adı: Salix
Türkiye´de toplam 33 tür, 4 alttür, 4 varyete, 1 form, 5 melez tür doğal yayılış göstermektedir. Yayılış bölgesini daraltmak için haritada ilgili altbölgeye tıklayınız. Turuncu noktalar gözlem konumlarıdır.
Acemsöğüdü
Salix acmophylla
Halef
Salix aegyptiaca
Aksöğüt
Salix alba
Aksöğüt
Salix alba subsp. alba
çiftesöğüt
Salix amplexicaulis
Anasöğüt
Salix anatolica
Endemik
Cığ
Salix angustifolia
Bodursöğüt
Salix apoda
Karssöğüdü
Salix armeno-rossica
Salkımsöğüt
Salix babylonica
Salkımsöğüt
Salix babylonica var. babylonica
Salkımsöğüt
Salix babylonica var. babylonica f. babylonica
Köysöğüdü
Salix bornmuelleri
Sorgun
Salix caprea
Yaylasöğüdü
Salix caucasica
Bozsöğüt
Salix cinerea
Bozsöğüt
Salix cinerea var. cinerea
Iğdesöğütü
Salix elaeagnos
Viyale
Salix elbursensis
Biyareş
Salix euxina
Boylusöğüt
Salix excelsa
Deresöğüdü
Salix micans
Murtsöğüdü
Salix myrsinifolia
Pisiklik
Salix pedicellata
Pisiklik
Salix pedicellata subsp. pedicellata
Soyurgan
Salix pentandra
Soyurgan
Salix pentandra var. pentandra
Deresoyurganı
Salix pentandroides
Koyaksöğüdü
Salix pseudodepressa
Karasöğüt
Salix pseudomedemii
Erguvanisöğüt
Salix purpurea
Erguvanisöğüt
Salix purpurea subsp. leucodermis
Endemik
Rizesöğüdü
Salix rizeensis
Endemik
şişiyama
Salix schwerinii
Susöğüdü
Salix tenuijulis
Trabzonsöğüdü
Salix trabzonica
Bağsöğüdü
Salix triandra
Bağsöğüdü
Salix triandra subsp. triandra
Sepetçisöğüdü
Salix viminalis
ırmaksöğüdü
Salix wilhelmsiana
Kirpit
Salix x blanda
Gevreksöğüt
Salix x fragilis
Germajo
Salix x persica
Kuzeysöğüdü
Salix x rubens
Banağ
Salix x zygostemon

Genel Anlatım [1]

Simpodial büyüme yapan ve yapraklarını döken ağaç, çalı veya nadiren de sürünücü çalımsı görünüşte olan odunsu bitkilerdir. Tomurcuklar tek bir dış pullu olup sürgüne tamamen yatmış durumda ve nadiren yapışkan tüylü ya da tüysüz, sürgünlere sarmal ya da birkaç türde karşılıklı dizilmiştir. Yapraklar sarmal (nadiren karşılıklı) dizilmiş, şeritsi-ters yumurtamsı şekilde, kenarları tam veya hafif guddeli-dişli, nadiren hemen hemen testere dişlidir. Yaprak sapı kısa ya da yoktur. Yaprak sinirleri daha çok tüysü, nadiren el biçiminde görülür. Yaprak yüzeyleri çoğunlukla tüysüz ya da özellikle alt yüzleri tüylü, çoğunlukla kulakçık vardır ve genellikle erken dökülür, bazen de hiç bulunmaz. Çiçekler bir cinsli iki evcikli olup tozlaşma böceklerle (entomogam) olmaktadır. Kedicikler yapraklardan önce veya yapraklar ile beraber görünür, elips veya yumurtamsı ya da uzamış-silindirik şekilde, dik ya da sarkık olup saplı veya sapsızdır. Brahtenin kenarı tam ve genellikle tüylüdür. Çiçek çevresi (periant) yoktur, bal bezesine değiştiği sanılmaktadır. Söğüt çiçeklerinin dip tarafında önlü arkalı bir iki adet değişik biçimlerde bal bezeleri vardır. Erkek çiçeklerin stamen sayısı en fazla 10 adettir. Bunların flamentleri çoğunlukla serbest bazen de az ya da çok kaynaşmıştır. Her bir dişi çiçeğin tüylü bir brahtesi ve bunun koltuğunda iki karpelli tek gözlü bir ovaryumu bulunur. Ovaryum genellikle belli bir şekilde saplı; Stilus kısa, dallanmış tepecikli ve bol sayıda tohum taslağına sahiptir. Meyve 2 kapakçıklı kapsül meyve durumunda, tüysüz veya tüylü, tohum küçük, kahverengi ya da koyu yeşil renktedir. Kuzey yarım kürenin soğuk ve ılıman bölgelerinde yaklaşık 520 türü bulunur (Skvortsov ve Edmondson, 1982; eFloras.org: 2013).

Etimoloji

Salix {Latince}: söğüt ağacı.




1) Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684 s.
2) Skvortsov, A.K., Edmondson, J.R. 1982. Salix L. In: Davis PH (ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol. 7, pp. 694-716. Edinburgh; Edinburgh University Press.
3) Türkiye'de tespit edilen türler listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).