Sorgun (Salixcaprea) Söğütgiller (Salicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2250 m yükseklikler arasında; güneşli ya da yarı gölge yerlerde; su kenarlarında ve yaprak döken orman açıklıklarında doğal gelişim gösterir.
Bilimsel olarak Salixcaprea L. şeklinde tanımlanır.
Salix etimolojisi
Salix {Latince}: söğüt ağacı.
caprea etimolojisi
Caprea Latincede Yaban keçisi (dişi) anlamında kullanılır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
3-10 m boylanabilen, çalı veya ağaççık formlu bir türdür. Gövde kabuğu kaba yarıklı, sarımsı, soyulmuş odun pürüzsüz veya yayılı zayıf çizgili; sürgün oldukça kalın, başlangıçta havlı kısa süre sonra tüysüz; tomurcuk uzamış, yumurta biçimli, siyahımsı ve küt uçludur. Yapraklar genişçe yumurtamsı, yumurtamsı veya dikdörtgenimsi, 5-12 x 3-5.5 cm, küt, keskin veya eğik şekilde sivri uçlu, kenarlar dalgalı, dişli, tırtırlı veya tam, üst kısım koyu yeşil ve tüysüz, alt yumuşak gri kaba tüylü veya yünsü; yaprak sapı 1-1.5 cm; stipül geniş, böbreğimsi veya yarı kalpsi, dişlidir ve erken dökülür. Çiçeklenme Nisan-Mayıs aylarında, yapraklanma öncesi; iki evcikli; çiçek durumu tırtılsı, neredeyse sapsız; erkek çiçekler dikdörtgenimsi-yumurtamsı biçimli, 2-3.5 x 1.5-2 cm; ercik 2, sapçıklartüysüz, başçık 0.9-1.2 mm; dişi çiçek kurulu meyve döneminde 3-7 cm kadar uzundur. Meyve kapsül 6-8 mm, yumurtamsı-konik, kaba tüylüdür.
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)