Zümrageveni (Astragalusponticus) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı ve Orta Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 500–2800 m yükseklikler arasında; taşlık alanlar, tarlalar, yol kenarları, çayırlıklar, orman içi açıklıklar, nehir kenarları, kuru toprak yığınları ve benzeri alanlarda doğal gelişim gösterir.
Bilimsel olarak Astragalusponticus Pall. şeklinde tanımlanır. Astragalus cins adı Yunancada `topuk kemiği` anlamına gelen astragalos kelimesinden türetilmiştir; tohumlarının şekline işaret ettiği sanılmaktadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Pall. kısaltması bilim insanı Peter(Pyotr) Simon von Pallas (1741-1811) için kullanılmıştır.
Morfoloji25-100 cm boylanabilen, çok yıllık bir bitki türüdür. Gövde çiçekli saplar şeklinde dik yükselir. Stipül şeritsi-mızraksı formda ve 12-30 mm uzunluktadır, özellikle kenarları seyrek basık-cılız tüylüdür. Yapraklar 7-35 cm uzunluktadır ve 9-23 çift yaprakçıklı tüysü birleşik formdadır; yaprak sapı 7-30 mm uzunluktadır. Yaprakçıklar dikdörtgenimsi veya hemen hemen yumurtamsı formda ve 7-40 × 3.5-12 mm boyutlardadır, küt uçludur, üst yüzey tüysüz alt yüzey basık basit-cılız tüylüdür. Çiçeklenme mayıs-ağustos ayları arasında gerçekleşir. Çiçek kümesi küremsi veya yumurtamsı formdadır, sapı 0.5-1 cm uzunluktadır. Çiçekler sapsızdır. Brakte mızraksı-yumurtamsı veya şeritsi formda, 2-7 mm uzunluktadır, kenarları kirpiklidir. Brakteol mevcut değildir. Çanak 12-15 mm uzunlukta ve borumsu formdadır, ülgerlidir; tüp meyve zamanı hafifçe şişer; çanak dişler 1-3 mm uzunlukta, şeritsi formda ve kirpikli kenarlıdır. Taç yapraklar sarı renktedir; bayrakçık 18-22 × 6 mm boyutlarda ve tüysüzdür; kanatlar 18 × 3 mm boyutlardadır; kayıkçık 17-18 × 2-5 mm boyutlardadır; sapçıklar 16-17 mm, tüysüz ve beyaz veya sarımsı renktedir; ercikler sarı renkte ve sırttan bağlıdır; ovaryum 5 mm uzunlukta, yumurta biçimli ve yoğun beyaz tüylüdür; boyuncuk 15 mm uzunluktadır ve taban kısmı tüylüdür; tepecik top başlıdır. Baklamsı meyveler 10 × 4-4.5 mm boyutlarda, yumurta biçimli ve yassıdır, çanak içine gömülüdür, yüzeyi cılız tüylüdür, iki bölmelidir; gaga (dar uç kısım) kıvrımlı ve 4-5 mm uzunluktadır. Tohumlar böbrek şeklinde ve 4 × 2.5-3 mm boyutlardadır, açık kahve renkli ve pürüzsüzdür.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)