floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Onobrychis cornuta
 
Bozağakaraderbent / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Onobrychis cornutaOnobrychis cornutaOnobrychis cornutaOnobrychis cornuta
Gözlem bildir
Kuşkaçıran
Fabaceae / Onobrychis / Onobrychis cornuta
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kuşkaçıran (Onobrychis cornuta) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Türkiye, Kafkasya, Batı Suriye, İran, Afganistan ve Türkmenistan’da; 1200-3100 metre yükseltiler arasında; kayalık ve dağlık yamaçlarda, yassı çakıl alanlarda yayılış gösterir.

Bilimsel olarak Onobrychis cornuta (L.) Desv. şeklinde tanımlanır.

Onobrychis etimolojisi

Onobrychis cins adı Antik Yunancada 'eşek' anlamına gelen ónos (ὄνος) ve 'açgözlülükle yemek' anlamına gelen brýkein'den (βρύκειν) sözcüklerinin birleşiminden türetilmiştir; bu bitki çinsinin memeli otçullarca yem bitkisi olarak beğeni ile tüketildiğine işaret eder.  Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Desv. kısaltması bilim insanı Nicaise Auguste Desvaux (1784-1856) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Dikenli yastık formunda veya en fazla 60 cm çapında kümelerden oluşan ve en fazla 50 cm yüksekliğinde karmaşık dallı çalıdır. Yapraklar; 2-5 çift şeritsi ya da şeritsi-mızraksı yaprakçıklı olup her iki yüzü de ince tüylü veya yayılıcı kısa-ince-zayıf tüylerle örtülüdür. Kulakçıklar yapışık olup büzülmüş dokuludur. Çiçek sapları yapraklardan daha kısa veya hemen hemen ona eşittir. Çiçek kurulu 2-5 çiçeklidir. Boyları 2-2,5 mm uzunluğunda ve hemen hemen eşit olan dişlerle beraber çanak yaprak boyu 4,5-6 mm’dir. Taç yapraklar kırmızımsı mor, eflatun, beyaz veya pembe renkte, bayrakçık köşeleri yuvarlak ters üçgen şeklinde veya hemen hemen tırnaklı olup 12-15(-17) mm uzunluğundadır. Taç yaprak kanatları 10-14 mm, omurga 12-16 mm uzunluğundadır. Ovaryum tüysüz veya kısa-ince-zayıf tüylüdür. Meyve tüysüz veya kısa tüylü, yarım küre şeklinde, sıkıştırılmış ve sorguçlu olup 9-13 mm uzunluğundadır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Onobrychis cornutaSağlamtaş / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Onobrychis cornutaBozağakaraderbent / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Onobrychis cornutaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Onobrychis türleri: O.aequidentata, O.alba, O.albiflora, O.altissima, O.araxina, O.argaea, O.argyrea, O.atropatana, O.beata, O.cappadocica, O.caput-galli, O.carduchorum, O.cigdemiae, O.cilicica, O.cornuta, O.crista-galli, O.densijuga, O.elata, O.fallax, O.galegifolia, O.germanicopolitana, O.gracilis, O.hajastana, O.halysensis, O.haussknechtii, O.huetiana, O.hypargyrea, O.kotschyana, O.lasiostachya, O.lasistanica, O.major, O.marashensis, O.megataphros, O.meschetica, O.montana, O.mutensis, O.nitida, O.occulta, O.ornata, O.oxyodonta, O.paucijuga, O.pisidica, O.podperae, O.ptolemaica, O.quadrijuga, O.radiata, O.shahpurensis, O.sivasica, O.stenostachya, O.subacaulis, O.sulphurea, O.tournefortii, O.transcaucasica, O.viciifolia




Kaynaklar
  1. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Hedge, I. 1970. Onobrychis Adans. In: Davis PH (ed). Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol.3, pp. 560-589. Edinburgh.
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)