floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Linaria corifolia
 
Turnadere / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Linaria corifoliaLinaria corifoliaLinaria corifoliaLinaria corifoliaLinaria corifoliaLinaria corifoliaphotos
Gözlem bildir
Tarlanevruzotu
Plantaginaceae / Linaria / Linaria corifolia
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Tarlanevruzotu (Linaria corifolia) Sinirotugiller (Plantaginaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana alt bölgelerinde yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2200 m yükseklikler arasında; bozkırlar, taşlıklar, kalkerli yamaçlar, döküntüler, nadas tarlaları ve diğer açık habitatlarda gözlemlenebilirler.

Bilimsel olarak Linaria corifolia Desf. şeklinde tanımlanır.

Linaria etimolojisi

Linaria cins adı Latincede ΄keten üreten΄ anlamındadır, bu da ΄keten΄ anlamındaki linum kelimesinden tretilmiştir; keten bitkisi ile yapraklarının benzerliğine atıfta bulunur. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Desf. kısaltması bilim insanı René Louiche Desfontaines (1750-1833) için kullanılmıştır.

Morfoloji


20-40 cm veya daha fazla boylanabilen, narin, dumanlı yüzeyli, çok yıllık bir bitkidir. Gövde diktir ve üst kısımlarda seyrek dallanmıştır. Yapraklar ipliksi formda ve 1-3 cm x 0.5-1 mm boyutlardadır, kenarları içe kıvrıktır. Çiçek salkımı seyrektir. Brakteler şeritsi-mızraksı formda ve 4 mm uzunluktadır, ± çiçek sapına eşittir; çanak loblar yumurtamsı-dikdörtgenimsi veya mızraksı formda ve 1.5-2.5 mm boydadır, keskin uçlu, tüysüz ve hemen hemen beyaz kenarlıdır. Taç soluk leylak rengidir ve 7-9 mm boydadır, üst dudak derin ve keskin iki parçalıdır; mahmuz koniktir ve 2-2.5 mm uzunluktadır. Kapsül 2-2.5 mm boydadır, çanaktan hafifçe uzuncadır; tohumlar köşeli, kırışık ve 1 mm kadardır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Linaria corifoliaNallıhan / Ankara
Mayıs 2023 ©Mustafa Gökmen
Linaria corifoliaKapullu / Beypazarı / Ankara
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Linaria corifoliaTurnadere / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Linaria corifoliaGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Linaria corifoliaSuçatı / Gürün / Sivas
Nisan 2017 ©Şükrü Karakuş vd.
Linaria corifoliaKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Linaria corifoliaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Linaria corifoliaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Linaria corifoliaPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Linaria türleri: L.antilibanotica, L.armeniaca, L.bipartita, L.chalepensis, L.confertiflora, L.corifolia, L.dalmatica, L.dumanii, L.genistifolia, L.grandiflora, L.iconia, L.kurdica, L.micrantha, L.odora, L.pelisseriana, L.pyramidata, L.repens, L.simplex, L.sintenisii, L.turcica, L.vulgaris




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)