Dikmen Vadisi / Ankara - Mayıs 2014 © Serdar Ölez
Gözlem bildir
Dişbudak Yapraklı Akçaağaç
Sapindaceae /
Acer /
Acer negundo Dişbudak Yapraklı Akçaağaç (
Acer negundo) Akçaağaçgiller (
Sapindaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Orta Karadeniz alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Vatanı Kuzey Amerika'dır Vatanında 2400 m. rakımına kadar çıkar. Yurdumuzun iç kesimleri hariç diğer kesimlerinde optimal gelişim gösterir. Genellikle alçak nehir kıyılarında ve akarsu boylarında yayılış gösterir. Farklı iklimlerde gelişir. Ancak iklim bitki formunu değiştirir. Kurak ve güneşli ortamlarda bitki formu basık ve yuvarlakça, gölgede,ılıman ve yağışlı yerlerde dallar birbirinden oldukça açık, geçirgen bir görünümlü bir form almaktadır.
Muhtelif toprak türlerine uyum sağlar. Nemli, gevşek yapılı topraklar bitki için ideal olmasına karşın, derin, drenajı iyi ya da kumlu-tınlı topraklarda da yetişirler.
[*]
Bilimsel olarak
Acer negundo L. şeklinde tanımlanır.
Acer etimolojisi
Acer cins adı Latincede `sert` anlamına gelen
ācris kelimesinden türetilmiştir; odununun sertliğine işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir.
L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.