Çınar Yapraklı Akçaağaç (Acerplatanoides) Akçaağaçgiller (Sapindaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Orta Kızılırmak, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 500-1900 m yükseklikler arasında; karışık ormanlarda gelişim gösterirler.
Bilimsel olarak Acerplatanoides L. şeklinde tanımlanır.
Acer etimolojisi
Acer cins adı Latincede `sert` anlamına gelen ācris kelimesinden türetilmiştir; odununun sertliğine işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
30 m kadar boylanabilen, odunsu bir türdür. Gövde kabuğu boylamasına ince çatlaklı ve siyahımsı renkte; genç dallar tüysüzdür. Yapraklar 5 loblu sığ elsi, 6-13 x 8-14 cm, taban kalpsi veya çok geniş girinti, loblar dikdörtgenimsi ve çok sayıda ince sivri uçlu ikincil loblu, üst kısım parlak yeşil; yaprak sapı tüysüz, 6-20 cm ve beyaz lateks salgılıdır. Çiçeklenme Nisan ayında, yapraklanma sırasında ya da daha önce; çiçek kurulu yalancı şemsiye, dik, kısa saplı; çiçekler bir evcikli ve sarı renktedir. Samara kanatları 30-35 x 12-15 mm, hemen hemen yatay yayılı (130°-170°); sert kabuklu küçük meyve kuvvetle yassı, yumurtamsı ve tüysüzdür. 500-1900 m yükseklikler arasında; karışık ormanlarda gelişim gösterirler.
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)