floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Acer palmatum
 
Dikmen Vadisi / Ankara - Mayıs 2012 © Ahmet Demirtaş
Acer palmatumAcer palmatumAcer palmatumAcer palmatumAcer palmatum
Gözlem bildir
Japon Akçaağacı
Sapindaceae / Acer / Acer palmatum
Japon Akçaağacı (Acer palmatum) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir. Ilıman iklimlerde; kuru-humuslu, hafif ıslak-asidik, iyi drenajlı ve organik maddece zengin topraklarda yetişir, sıcak ve kurak iklimlerde iyi gelişmez.

Acer cins adı Latincede `sert` anlamına gelen ācris kelimesinden türetilmiştir; odununun sertliğine işaret eder.
Morfoloji
15 m kadar boylanabilen, yaprak döken, dekoratif, odunsu bir türdür. Kabuk yeşilimsi boz veya açık kahverengi ve pürüzsüzdür. Dallar sarı-mor, kış tomurcukları morumsu sarı ve koniktir. Yapraklar elsi (palmat), 4–12 x 4-12 cm, 5-7(-9) loplu, loplar geniş, kenarı çarpık çift dişli, ucu uzun ve sivri, ilk açtığında sarımsı kahverengi tüylü; yaprak sapı 2-6 cm uzunluğundadır. Çiçeklenme Nisan-Mayıs aylarında; çiçek kurulu küçük talkım (cymes), 10-20 çiçekli, 3-4 cm uzunluğunda, yarı sarkık, altında 1-2 çift yapraklı; çiçekler 5 kırmızı veya eflatun çanak yapraklı ve 5 beyazımsı taç yapraklıdır. Meyve çift kanatlı samara; her bir samara 20–30 mm; tohum 6–8 mm, Eylül ayında olgunlaşır.


Gözlemler
A.Ü. Fen Fakültesi / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Dikmen Vadisi / Ankara
Mayıs 2012 ©Ahmet Demirtaş
Altınpark / Ankara
Nisan 2015 ©Ahmet Demirtaş
Diğer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Acer türleri: A.assyriacum, A.campestre, A.cappadocicum, A.heldreichii, A.hyrcanum, A.monspessulanum, A.negundo, A.obtusifolium, A.orthocampestre, A.platanoides, A.pseudoplatanus, A.sempervirens, A.tataricum
Gözlem bildirilen diğer Acer türleri: A.saccharinum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)