floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Salix babylonica
 
Dikmen Vadisi / Ankara - Mayıs 2014 © Serdar Ölez
Salix babylonicaSalix babylonicaSalix babylonicaSalix babylonicaSalix babylonicaSalix babylonicaphotos
Gözlem bildir
Salkım söğüt
Salicaceae / Salix / Salix babylonica
mapmapmapmapmapmapmapmap
Salkımsöğüt (Salix babylonica) Söğütgiller (Salicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Salix babylonica L. şeklinde tanımlanır.

Salix etimolojisi

Salix {Latince}: söğüt ağacı. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Çok ince ve elastik oldukları için sürgün ve dalları aşağı doğru sarkan, 15 metreye kadar boylanabilen ağaçlardır. Çoğunlukla kıvrık olan yaprakları dar şeritsi, 8-16 cm uzunluğunda; sivri uçlu; kenarları ince dişli; her iki yüzü çıplak; ayanın üst yüzü koyu, alt yüzü mat açık gri yeşil renkli; sap 3-5 mm uzunluğundadır. Çiçeklenme Mart ayında; erkek ve dişi çiçekler ayrı ağaçlarda; erkek çiçekler 2-3 cm uzunluğunda, sarkık salkım kurulunda, sarımsı yeşil renkte; dişi 2-3 cm uzunluğunda, salkım kurulunda, açık yeşil renktedir. Meyveler lokolosid kapsül; 2-2.5 cm boydadır; olgunlaşınca kapsüller açılır ve tüylü tohumlar ortaya çıkar.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Salix babylonicaMekekler / Devrek / Zonguldak
Ekim 2024 ©Serdar Ölez
Salix babylonicaÇankaya / Çankaya / Ankara
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Salix babylonicaAfyonkarahisar / Afyonkarahisar
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Salix babylonicaMuş
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Salix babylonicaDikmen Vadisi / Ankara
Mayıs 2014 ©Serdar Ölez
Salix babylonicaMogan / Ankara
Eylül 2014 ©Ahmet Demirtaş
Salix babylonicaUrfa
Nisan 2014 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer S. babylonica taksonları: Salix babylonica var. babylonica, Salix babylonica var. babylonica f. babylonica
Türkiye´de doğal yayılan diğer Salix türleri: S.acmophylla, S.aegyptiaca, S.alba, S.amplexicaulis, S.anatolica, S.angustifolia, S.apoda, S.armeno-rossica, S.babylonica, S.bornmuelleri, S.caprea, S.caucasica, S.cinerea, S.elaeagnos, S.elbursensis, S.euxina, S.excelsa, S.micans, S.myrsinifolia, S.pedicellata, S.pentandra, S.pentandroides, S.pseudodepressa, S.pseudomedemii, S.purpurea, S.rizeensis, S.schwerinii, S.tenuijulis, S.trabzonica, S.triandra, S.viminalis, S.wilhelmsiana




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)