floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cyclamen hederifolium
 
Kalamaki / Kuşadası / Aydın - Mart 2023 © Serdar Ölez
Cyclamen hederifoliumCyclamen hederifoliumCyclamen hederifolium
Gözlem bildir
Kandilkökü
Primulaceae / Cyclamen / Cyclamen hederifolium
mapmapmap
Kandilkökü (Cyclamen hederifolium) Çuhaçiçeğigiller (Primulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Asıl Ege alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 800 m yükseklikler arasında; taşlık yamaçlar ve toprak yığınlarında; genellikle gölge yerlerde gözlemlenebilir. 

Bilimsel olarak Cyclamen hederifolium Aiton şeklinde tanımlanır.

Cyclamen etimolojisi

Cyclamen tür adı Latincede `daire, çember, döngü` anlamına gelen cyclamīnos kelimesinden türetilmiştir; tür meyve saplarının olgunlukta zemberek gibi iç bükey kıvrılmasına işaret ettiği düşünülmektedir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Aiton kısaltması bilim insanı William Aiton (1731-1793) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Geniş yumru köklü bir türdür. Yumru kök küremsi veya basık-küremsi, mantarımsı dokuda ve sıklıkla yarıklıdır; köklenme üstten ve yanlardan gerçekleşir; bazen 15 cm daha fazla çap yapabilir. Yapraklar genellikle çiçeklerden sonra geç yaz ve sonbaharda belirir; 3-14 cm uzunlukta ve hemen hemen aynı genişliktedir; sıklıkla her zaman köşelidir, kenarlar bütün kenarlı gibi veya kaba ve düzensiz olarak dişlidir. Taç beyaz veya soluk pembe renkte, loblar ~2 cm´dir; tabanda kulaklıdır; kısa, çatal tüylü ve kızıl kekelidir. Meyve sapının uç kısmı yay gibi sarmaldır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Cyclamen hederifoliumKalamaki / Kuşadası / Aydın
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Cyclamen hederifoliumKaraburun-Gerence / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Cyclamen türleri: C.alpinum, C.cilicium, C.coum, C.graecum, C.hederifolium, C.intaminatum, C.mirabile, C.parviflorum, C.persicum, C.pseudibericum, C.repandum




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)