Dağkaraağacı (Ulmusglabra) Karaağaçgiller (Ulmaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.
Bilimsel olarak Ulmusglabra Huds. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Huds. kısaltması bilim insanı William Hudson (1730-1793) için kullanılmıştır.
Morfoloji
35-40 m ye kadar boylanabilen, geniş tepeli bir ağaçtır. Gövde kabuğu uzun yıllar çatlamadan kalır. Sonrasında baklava dilimi gibi çatlaklar oluşmaya başlar ve ileri yaşlarda boyuna derin çatlaklı bir yapı kazanır. Çatlaksız kabuklar üzerindeki lentiseller çok belirgin ve enine kabarcıklar halindedir. Genç sürgünleri diğer türlerden daha kalındır. Kırmızıkahverengindeki sürgünlerin üzerleri, kaba, soluk, beyaz tüylerle kaplıdır. Lentiseller sarımsı renktedir. Tomurcuklar dışarıdan görülen 4-6 pulla örtülüdür. Yaprak tomurcukları dar ve sivri uçlu, çiçek tomurcukları şişkin ve yuvarlaktır. Tomurcuk pulları iki renklidir: Pulların ucu açık renkli ve soluk beyaz tüylü, diğer kısımları da siyahımsı kahverengindedir. Tomurcuklar diğer türlerinkine oranla çok daha büyüktür. Yapraklar diğer türlerden çok daha büyük, 11(5-17) cm boyunda, 7 (4-12) cm enindedir. Yaprak sapsız ya da çok kısa saplı, üzeri törpü gibi sert tüylerle kaplı, alt yüzü yumuşak tüylüdür. Sürgün uçlarındaki yapraklarda genellikle tali loplar vardır. Yaprak kenarı düzenli, çift sıralı dişlidir. Uç kısım sivri, kısa damla uçludur. Meyve kanadı yaklaşık 2 cm çapında geniş oval ya da dairemsidir. Nuks meyve bu kanadın tam ortasında yer almıştır. Çok sayıda meyve bir demet halinde bir arada bulunur, çiçek ve meyveleri sapsızdır (Akkemik, 1994).
YETERSİZ VERİ / DATA DEFFICIENT Yeterli bilgi bulunmamaktadır. Tükenme riski değerlendirmesi yapılamamaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
Akkemik, Ü. 1994. Türkiye’nin Doğal Karaağaç (Ulmus L.) Taksonlarının Morfolojikve Palinolojik Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi. İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)