floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ulmus minor
 
Kızılay / Ankara - Mayıs 2015 © Meltem Kiran Raw
Ulmus minorUlmus minorUlmus minorUlmus minorUlmus minorUlmus minorphotos
Gözlem bildir
Ova Karaağacı
Ulmaceae / Ulmus / Ulmus minor
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Ova Karaağacı (Ulmus minor) Karaağaçgiller (Ulmaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Ulmus minor Mill. şeklinde tanımlanır.

minor etimolojisi

Minor {Latince}: daha az, daha küçük, daha küçük, genç, (mecazi olarak) aşağı, daha az önemli. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Mill. kısaltması bilim insanı Philip Miller (1691-1771) için kullanılmıştır; Miller İskoç kökenli İngiliz botanikçidir; hayatı boyunca Chelsea Physic Garden´da bahçevan olarak çalışmıştır; 1731 yılında The Gardener´s Dictionary adlı eserini yayınlamıştır.

Morfoloji


30m`ye kadar boylanabilen, kerestesi değerli, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Kabuk genç gövdelerde ince ve düzgün, yaşlılarda kalın ve derin çatlaklıdır. Yaprakların üst yüzü koyu yeşil ve çıplak, alt yüzü çıplak, fakat yan damarların ana damarla birleştiği yerde tüylüdür. Yapraklar eliptik veya ters yumurta biçimindedir. Yaprak boyu 6-10cm genişliği 4-6cm`dir. Yaprağın uç tarafı sivrice, dip tarafı çok çarpık, asimetriktir (Karaağacın belirgin özelliği). Yaprak kenarları çift sıralı dişlidir. Yaprak sapı 6-12 mm`dir. Erdişi çiçekler yapraklardan önce açar. Kısa saplı çiçeklerin bir çoğu bir araya toplanmıştır. Meyve ters yumurta biçimli, 1-2 cm boyundadır. Meyvenin etrafı damarlı, zarsı bir kanatla çevrilmiştir. Meyve, kanadın ortasından sapa yakın kısımda yer alır ve mayıs ayında olgunlaşır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Ulmus minorYukarı Bahçelievler / Çankaya / Ankara
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Ulmus minorÇankaya / Çankaya / Ankara
Mayıs 2022 ©Serdar Ölez
Ulmus minorİlhanköy / Ayaş / Ankara
Kasım 2021 ©Serdar Ölez
Ulmus minorBayındır / Mamak / Ankara
Aralık 2018 ©Serdar Ölez
Ulmus minorKızılay / Ankara
Mayıs 2015 ©Meltem Kiran Raw 
Ulmus minorBeştepe / Ankara
Mart 2011 ©Ahmet Demirtaş
Ulmus minorGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Ulmus minorKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Ulmus minorAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Ulmus minorUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Ulmus minorKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Ulmus minorKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
YETERSİZ VERİ / DATA DEFFICIENT
Yeterli bilgi bulunmamaktadır. Tükenme riski değerlendirmesi yapılamamaktadır.

Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Ulmus türleri: U.canescens, U.elliptica, U.glabra, U.laevis, U.minor, U.umbraculifera, U.×




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)