Kargaotu (Lysimachiavulgaris) Çuhaçiçeğigiller (Primulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Orta Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesinden 2150 m yüksekliklere kadar, su kenarları, batak/sulak topraklarda yetişir.
Bilimsel olarak Lysimachiavulgaris L. şeklinde tanımlanır. Lysimachia cins adı M.Ö. 309-308 yıllarında, Büyük İskender’in komutanlarından Lysimakhos tarafından Gelibolu Yarımadası'nda kurulan Lysimakheia şehrine atıfta bulunmaktadır. Vulgaris {Latince}: genel, alelade, sıradan. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
35-120 cm arası boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde dik, seyrek veya yoğun tüylü, tüyler salgı bezlidir. Yaprak (32-)50-115x17-32(-45) mm boyutlarda; yumurtamsı, yumurtamsı-mızraksı; tam kenarlı; üst yüzey kırmızımsı salgı bezleriyle noktalı;sapı 2-8 mm`dir. Çiçeklenme dönemi Mart-Ağustos ayları arasında; çiçek durumu terminal ve yaprak koltuğunda dağınık salkım; çiçek kümesi sapı 15-45 mm; brakte 2-15 mm; çiçek sapı 4-11 mm; çanak loblar (3,5-)4-6x1.1-1.6 mm, mızraksı veya yumurtamsı, kenar kahverengimsi-kırmızı ve salgı bezli, kirpikli; taç yapraklar parlak sarı, iç kısmı yoğun salgı bezli, dış kısmı tüysüz, loblar yumurtamsı veya yumurtamsı-dikdörtgenimsi, (6·5-)8-11(-13)x4-6 mm; kapsül ~4 mm, salgı bezlidir.
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN Bu tür geniş yayılışlı ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)