floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Lysimachia verticillaris
 
Şavsat / Artvin - Temmuz 2016 © Mustafa Gökmen
Lysimachia verticillarisLysimachia verticillarisLysimachia verticillarisLysimachia verticillarisLysimachia verticillarisLysimachia verticillarisphotos
Gözlem bildir
Hilal Kargaotu
Primulaceae / Lysimachia / Lysimachia verticillaris
mapmapmapmapmapmap
Hilalkargaotu (Lysimachia verticillaris) Çuhaçiçeğigiller (Primulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2440 m yükseklikler arasında; ıslak alanlar, orman ve çalılıkların içinde gelişim gösterirler.

Türkçe literatürde genellikle Hilalkargaotu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde altın kamışı olarak bilinir. Bilimsel olarak Lysimachia verticillaris Spreng. şeklinde tanımlanır.

Lysimachia etimolojisi

Lysimachia cins adı M.Ö. 309-308 yıllarında, Büyük İskender’in komutanlarından Lysimakhos tarafından Gelibolu Yarımadası'nda kurulan Lysimakheia şehrine atıfta bulunmaktadır.

verticillaris etimolojisi

Verticillaris Latincede 'halkalı, halka oluşturan' anlamına gelen verticill?tus, kelimesinden türetilmiştir; sıklıkla türün halka dizilişli yapraklar veya çiçek kurulları oluşturduğuna işaret eder Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Spreng. kısaltması bilim insanı Kurt Polycarp Joachim Sprengel (1766-1833) için kullanılmıştır; Alman botanikçi ve doktordur

Morfoloji


50-100 cm boylanabilen, çok yıllık otsu bir türdür. Gövde dik, yoğun tüylü ve salgılıdır. Yapraklar karşılıklı veya çevresel dizili, nadiren almaşık dizili, 50-99 x 27-45 mm, hemen hemen yumurtamsı, tam kenarlı, kenar ± kirpikli; sap 5-19 mm´dir. Çiçeklenme Haziran-Eylül ayları arasında gerçekleşir; çiçek kurulları yaprak koltuklarında halka dizilişli, 4-14 çiçekli, nadiren gövdenin alt kısımlarında birleşik salkım şeklindedir; brakte yoktur; çiçek sapı 25 mm´ye kadar olabilir; çanak loblar 5-7 mm, şeritsi veya mızraksı, tüylü, kırmızımsı salgı bezli noktalı, kirpiklidir; taç sarı, loblar genişçe yumurtamsı, 10-14 x 7-10 mm, salgılı tüylü ve salgılı tüylü-kirpikli kenarlıdır. Meyve kapsül, ~ 4 mm, salgılı tüylü ve kırmızımsı salgı bezli noktalıdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Lysimachia verticillarisTurnadere / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Lysimachia verticillarisAkören / Mengen / Bolu
Ağustos 2021 ©Serdar Ölez
Lysimachia verticillarisŞavsat / Artvin
Temmuz 2016 ©Mustafa Gökmen
Lysimachia verticillarisSazlıgöl / Yığılca / Bolu
Ekim 2023 ©Necmi Aksoy vd.
Lysimachia verticillarisKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Lysimachia verticillarisAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Lysimachia verticillarisUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Lysimachia verticillarisKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Lysimachia verticillarisKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Lysimachia verticillarisPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Lysimachia türleri: L.atropurpurea, L.dubia, L.japonica, L.maritima, L.nummularia, L.punctata, L.verticillaris, L.vulgaris




Kaynaklar
  1. Davis, 1978, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:6 Page:136
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)