floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Prunella laciniata
 
Bulduk / Çankırı - Haziran 2017 © Serdar Ölez
Prunella laciniataPrunella laciniataPrunella laciniataPrunella laciniata
Gözlem bildir
Bodur Fesleğen
Lamiaceae / Prunella / Prunella laciniata
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Bodur Fesleğen (Prunella laciniata) Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1800 m yükseklikler arasında; geniş yapraklı ve ibreli ormanlar, çayırlıklar tarlalarda gelişim gösterir.

Bilimsel olarak Prunella laciniata (L.) L. şeklinde tanımlanır.

Prunella etimolojisi

Prunella cins adı Latincede 'bir boğaz iltihabı' anlamına gelen brunella kelimesinden türetilmiştir; cins bu hastalığın tedavisınde kullanılmaktadır.

laciniata etimolojisi

Laciniata Latincede `kesik` anlamına gelen lacer kelimesinden türetilmiştir; genellikle yapraklardaki saçaklı, yırtık veya kesiklere işaret eder. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


12-18 cm, nadiren 40 cm`ye kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Yapraklar karşılıklı dizili, diğer türlerden farklı olarak dar, daha sık tüylü; üst yapraklar genellikle ± derin sığ tüysü bölmeli veya lirat formdadır. Çiçeklenme Mayıs-Temmuz ayları arasında; çanak üst parçası her zaman dişli, yanal dişler ile orta diş arasındaki girinti daha derin çentikli; taç genişçe, 12-16 mm, genellikle krem beyaz, nadiren leylak rengi veya soluk mavi-menekşe renginde; başçık 4 adettir. Meyve sert kabuklu, 2.5 x 1.5 mm boyutlardadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Prunella laciniataKaraşar / Beypazarı / Ankara
Haziran 2020 ©Mustafa Gökmen
Prunella laciniataBulduk / Çankırı
Haziran 2017 ©Serdar Ölez
Prunella laciniataAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Prunella laciniataUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Prunella laciniataKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Prunella laciniataKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Prunella türleri: P.grandiflora, P.laciniata, P.orientalis, P.vulgaris




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)