Acı fesleğen (Prunellaorientalis) Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1400 m yükseklikler arasında; su kenarları, çam ormanları ve nemli çayırlıklarda doğal gelişim gösterir.
Bilimsel olarak Prunellaorientalis Bornm. şeklinde tanımlanır.
Prunella etimolojisi
Prunella cins adı Latincede 'bir boğaz iltihabı' anlamına gelen brunella kelimesinden türetilmiştir; cins bu hastalığın tedavisınde kullanılmaktadır.
orientalis etimolojisi
Orientalis Latincede orientale kelimesinden gelir ve doğuyu hatırlatan veya doğudan gelen anlamına gelir; Asya veya Avustralya kaynaklı tür dağılımına dikkat çeker. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Bornm. kısaltması bilim insanı Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller (1862-1948) için kullanılmıştır; Bornmüller Alman botanikçidir; Balkanlar, Orta Doğu, Anadolu ve Kuzey Afrika floralarını çalışmıştır; 1928´de Beiträge zur Flora Mazedoniens adlı eserini yayımlamıştır.
Morfoloji
6-40 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde dik veya eğimle yukarı doğru yükselir. Yapraklar saplı, dar-eliptik veya mızraksı formda; kenarları bütün veya zayıfça çentikli; yüzey kıllı tüylüdür. Çiçeklenme Mayıs-Temmuz ayları arasında; çiçek durumu top başlı veya başağımsı; brakte kırmızımsı veya siyahımsı-eflatun renkte, kenar kirpikli; çanak 2 loblu, alt dudak sıklıkla derin bölünmüş, dişler geniş ve uzunca, üst dudak tepesi kesik gibi ve 3 dikensi uçlu dişli; taç leylak rengi veya menekşe rengindedir ve 9-15 mm boyutlardadır. Meyve sert kabuklu, 1.8 x 1.1 mm (ibik hariç) boyutlardadır.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)