floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Clinopodium nepeta
 
Gürbüzler / Devrek / Zonguldak - Eylül 2020 © Serdar Ölez
Clinopodium nepetaClinopodium nepetaClinopodium nepetaClinopodium nepeta
Gözlem bildir
Kedi fesleğeni
Lamiaceae / Clinopodium / Clinopodium nepeta
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kedifesleğeni (Clinopodium nepeta) Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Clinopodium nepeta (L.) Kuntze şeklinde tanımlanır.

Clinopodium etimolojisi

Clinopodium Yunancada `yatak` anlamına gelen cline kelimesi ile `ayak` anlamına gelen podium kelimesinin birleşiminden türetildiği sanılmaktadır.

nepeta etimolojisi

Nepeta eski bir Etrüsk şehri olan Nepete kelimesinden türetilmiştir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Kuntze kısaltması bilim insanı Carl Ernst Otto Kuntze (1843-1907) için kullanılmıştır.

Morfoloji


20-75 cm boylanabilen, ginodioyik, yukarı doğru yükselen veya dik gövdeli, sıklıkla seyrek veya yoğun ±düz uzun tüylü, gevrek veya kısa havlıdır. Yapraklar yumurtamsı, 8-35 x 6-20 mm boyutlarda, salgılı tüylü ± uzun ve kısa düz tüylü ve/veya gevrek kısa havlı, kamtodrom damarlı, sığ-belirgin dişli, nadiren tam kenarlıdır. Çiçek kurulu halka dizilimli, halkalar 5-15 çiçekli; çiçek kümesi sapı 0-13 mm, ikincil dallanmalar 0-9 mm; brakte biz şeklinde, 1.5-4 mm; çanak salgılı tüylü, ± gevrek, seyrek kısa ve uzun tüylü, tüyler boyunda daha seyrek ve dışa taşmış, 13 damarlı, 3.5-5.5 mm; taç açık mor veya pembe, 6.5-12 mm uzunluktadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Clinopodium nepetaAbalı / Sinop
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Clinopodium nepetaGürbüzler / Devrek / Zonguldak
Eylül 2020 ©Serdar Ölez
Clinopodium nepetaKaracalar / Devrek / Zonguldak
Eylül 2020 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan C. nepeta taksonları: Clinopodium nepeta subsp. glandulosum, Clinopodium nepeta subsp. nepeta
Türkiye´de doğal yayılan Clinopodium türleri: C.acinos, C.alpinum, C.betulifolium, C.caricum, C.cilicicum, C.congestum, C.dolichodontum, C.grandiflorum, C.graveolens, C.hakkaricum, C.insulare, C.menthifolium, C.molle, C.nepeta, C.pamphylicum, C.serpyllifolium, C.suaveolens, C.tauricolum, C.troodi, C.umbrosum, C.vulgare




Kaynaklar
  1. Davis, 1982, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:7 Page:327
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)