floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Alcea digitata
 
Küçüksır / Onikişubat / Kahramanmaraş - Temmuz 2021 © Serdar Ölez
Alcea digitataAlcea digitataAlcea digitataAlcea digitataAlcea digitata
Gözlem bildir
Boylu hatmi
Malvaceae / Alcea / Alcea digitata
mapmapmapmapmapmap
Boyluhatmi (Alcea digitata) Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Yukarı Fırat, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Yamaçlar, üzüm bağları ve tarım alanlarında yetişirler.


Bilimsel olarak Alcea digitata (Boiss.) Alef. şeklinde tanımlanır.

Alcea etimolojisi

Alcea Eski Yunancada otdu bir tür için kullanılan αλκεα (alkaia) isminden türetilmiştir; Yunan eczacı ve botanikçi olan Dioscorides Pedanius´a (M.S. 40-90) göre alkaia bir tür ebegümecidir.

digitata etimolojisi

Digitata Latincede `parmakları veya ayak parmakları olmak´ anlamındaki digitatus kelimesi ve `parmak´ anlamındaki digitus kelimesinden türetilmiştir; 1660`lardan itibaren zoolojide, `parmakları ve ayak parmakları ayrı olmak´ anlamında kullanılmaktadır; 1788`den itibaren botanik biliminde `parmak araları gibi derin bölümlere sahip´ anlamında kullanılmaktadır, sıklıkla elsi ve derin loblu yaprakları işaret eder.
Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır. Alef. kısaltması bilim insanı Friedrich Georg Christoph Alefeld (1820 - 1872) için kullanılmıştır; Alefeld Alman bir botanikçi, yazar ve tıp doktorudur.

Morfoloji


25-120 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler kaba tüylü veya değildir, ayrıca küçük yıldızsı tüylerle kaplıdır. Üst yapraklar neredeyse tabana kadar elsi şekilde 3-7 loba bölünmüştür; loblar dikdörtgenimsi-mızraksı veya dikdörtgenimsi-ters mızraksı formdadır, sıklıkla sığ lobçuklara bölünmüştür, kaba tüylü veya değildir, ayrıca küçük yıldızsı tüylerle kaplıdır. Çiçeklenme genellikle mayıs-haziran ayları arasında gerçekleşir. İnvolukrum çanağın yarısı kadar veya biraz daha uzundur. Çanak çiçek döneminde biraz silindirik formdadır. Taç yapraklar pembe veya nadiren beyazdır, taban kısmı sarımsıdır. Merikarp tohum buruşuktur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Alcea digitataKüçüksır / Onikişubat / Kahramanmaraş
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Alcea türleri: A.acaulis, A.apterocarpa, A.biennis, A.calvertii, A.digitata, A.dissecta, A.excubita, A.fasciculiflora, A.flavovirens, A.guestii, A.heldreichii, A.hohenackeri, A.karsiana, A.kurdica, A.lavateriflora, A.pisidica, A.remotiflora, A.rosea, A.setosa, A.sophiae, A.striata




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Çeviri: Ölez S., 2021)
  2. Uzunhisarcikli, M. E. ve Vural, M. (2012). The taxonomic revision of Alcea and Althaea (Malvaceae) in Turkey. TURKISH JOURNAL OF BOTANY, 36(6), 603–636. doi:10.3906/bot-1108-11
  3. "Flowers of Israel: Fingered Hollyhock." Flowers in Israel - פרחים בישראל. Accessed August 27, 2021. https://www.flowersinisrael.com/Alceadigitata_page.htm.
  4. "Digitate | Origin and Meaning of Digitate by Online Etymology Dictionary." Online Etymology Dictionary | Origin, History and Meaning of English Words. Accessed August 27, 2021. https://www.etymonline.com/word/digitate.
  5. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  6. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  7. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  8. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)