floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Aristolochia lycica
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Kargakavuğu
Aristolochiaceae / Aristolochia / Aristolochia lycica
mapmap
Kargakavuğu (Aristolochia lycica) Lohusaotugiller (Aristolochiaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de sadece Antalya alt bölgesinde yayılış göstermektedir. Antalya iline özgü olan bu tür, 800‐1300 m’ler arasındaki tarlalarda ve kireçtaşlı kayalıklarda yetişir. Çiçeklenme zamanı ise nisan ayıdır.

Bilimsel olarak Aristolochia lycica P.H.Davis & M.S.Khan şeklinde tanımlanır. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. P.H.Davis kısaltması bilim insanı Peter Hadland Davis (1918 - 1992) için kullanılmıştır; Davis 1963´te Contributions to the flora of Turkey adlı tezi D.Sc. unvanı almıştır M.S.Khan kısaltması bilim insanı Mohammad (Mohan) Salar Khan (1924-2002) için kullanılmıştır.

Morfoloji


10‐40 cm boyunda, basit veya dallı, zikzaklı gövdeli çok yıllık otsu bitkiler. Yapraklar şeritsi‐mızraksı veya dar üçgenimsi. Periyant dış kısımda koyu mor morumsu renkli; tüp U şeklinde, dudaklar yumurtamsı‐dikdörtgenimsi. Meyve kapsül.

Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Aristolochia türleri: A.adalica, A.altanii, A.auricularia, A.baseri, A.billardieri, A.bodamae, A.bottae, A.brevilabris, A.cilicica, A.clematitis, A.geniculata, A.guichardii, A.hirta, A.iberica, A.incisa, A.isaurica, A.krausei, A.lycica, A.maurorum, A.paecilantha, A.pallida, A.parvifolia, A.poluninii, A.pontica, A.rechingeriana, A.rotunda, A.samsunensis, A.sempervirens, A.stenosiphon, A.×




Kaynaklar
  1. R. S. Göktürk, “Phaselis Antik Kenti Florası I”. Phaselis I (2015) 81-131.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)