floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Celtis glabrata
 
Turnadere / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Ahmet Demirtaş
Celtis glabrataCeltis glabrataCeltis glabrataCeltis glabrata
Gözlem bildir
Dahum
Cannabaceae / Celtis / Celtis glabrata
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Dahum (Celtis glabrata) Kenevirgiller (Cannabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 650-1370 (-1800) m yükseltiler arasında; kayalık yamaçlarda yetişir.

Bilimsel olarak Celtis glabrata Steven ex Planch. şeklinde tanımlanır.

Celtis etimolojisi

Celtis cins adı Afrika`da yetişen ve tatlı meyveleri olan bir ağacı tanımlamak için Pliny tarafından Naturalis Historia (M.S.79) adlı eserde bahsedilen Yunanca κηλτις sözcüğünden türetilmiştir; κηλτις `yenilebilir tatlı meyveli´ anlamında kullanılmıştır. ex kısaltması, bu kısaltmayı takip eden ismin bu türü kabul görür şekilde yayınladığı ancak bunu `ex´ kısaltmasından önce gelen yayıncının kabul görmeyen açıklamalarına dayandırdığını belirtir.

Steven etimolojisi

Bilimsel adlandırmada kullanılan Steven ismi türün ilk kez Christian von Steven (1781-1863) tarafından yayınlandığını belirtir; Steven Fin asıllı Rus bir botanikçi ve böcekbilimcidir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Steven kısaltması bilim insanı Christian von Steven (1781-1863) için kullanılmıştır; Steven Fin asıllı Rus bir botanikçi ve böcek bilimcidir. Planch. kısaltması bilim insanı Jules Émile Planchon (1823-1888) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Yuvarlak tepeli, sürgünleri tüysüz, parlak, kestane kahverenginde, belirgin beyazımsı lentiselli, 3-5 metre boylarında çalı veya küçük ağaçtır. Yapraklar 2-8 x 2-5(-6) cm boyutlarında, tüysüz veya bazen seyrek tüylü (yumuşak değil) ve alt yüzü sarımsı veya mat mavimsi-yeşil renklerinde, geniş yumurtamsı-dar yumurtamsı şeklinde, tabanı belirgin biçimde çarpık, yaprak ucu sivri, kenarları dişli veya dilimli dişlidir. Çekirdekli sulu meyve küremsi, sarı-turuncu rengindedir. Çiçek sapı 2 cm’ye kadardır. Çekirdek hafif pürüzlüdür. Çiçeklenme zamanı mart-nisan aylarıdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Celtis glabrataTurnadere / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Ahmet Demirtaş
Celtis glabrataKaş / Antalya
Şubat 2014 ©Seda Soylu
Celtis glabrataGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Celtis glabrataAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Celtis glabrata eşisimleri/sinonimleri: Celtis planchoniana
Türkiye´de doğal yayılan diğer Celtis türleri: C.australis, C.caucasica, C.glabrata, C.tournefortii




Kaynaklar
  1. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2024)
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)