Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Cerrahotu
Asteraceae /
Centaurea /
Centaurea lycopifolia Cerrahotu (
Centaurea lycopifolia) Papatyagiller (
Asteraceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de sadece Adana alt bölgesinde yayılış göstermektedir.
Centaurea lycopifolia Türkçede Cerrahotu olarak adlandırılır. Bilimsel olarak
Centaurea lycopifolia Boiss. & Kotschy şeklinde tanımlanır.
Centaurea etimolojisi
Centaurea cins adı Latincede `yüz` anlamına gelen
centum kelimesi ile `altın` anlamına gelen
aurum kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; cinsin ilk tür örneğinin parlak sarı çiçeklerine işaret eder. Kısaltmalar arasında yer alan
& işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir.
Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.
Kotschy etimolojisi
Bilimsel adlandırmada kullanılan
Kotschy kısaltması, türün Carl Georg Theodor Kotschy (1813–1866) tarafından yayınlandığını belirtir; Kotschy Avusturyalı botanikçi ve kaşiftir; araştırmalarında büyük miktarda bitki örneği toplamıştır, ayrıca bazıları bilim dünyası için yeni olan kırk meşe türünü de tanımlamıştır.
Kotschy kısaltması bilim insanı Carl Georg Theodor Kotschy (1813-1866) için kullanılmıştır; Kotschy Avusturyalı bir botanikçi ve kaşiftir