floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Colchicum szovitsii
 
NGBB / İstanbul - Ocak 2019 © Serdar Ölez
Colchicum szovitsiiColchicum szovitsiiColchicum szovitsiiColchicum szovitsiiColchicum szovitsiiColchicum szovitsiiphotos
Gözlem bildir
Katır çiğdemi
Colchicaceae / Colchicum / Colchicum szovitsii
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Katır çiğdemi (Colchicum szovitsii) Acıçiğdemgiller (Colchicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Ergene, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 200-3250 m yükseklikler arasında, nemli çayırlıklar, alpin çimenlikler, bozkırlar, çam orman altlarında gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Colchicum szovitsii Fisch. & C.A.Mey. şeklinde tanımlanır.

Colchicum etimolojisi

Colchicum Antik Çağ'da Türkiye`nin Batı Karadeniz Bölgesi ve Gürcistan`ın bir bölgesini içine alan eski bir krallığın adı olan Colchis {Yunanca} kelimesinden türetilmiştir; yine bu isimle mitolojide Argonautların varış yerinden (Medea ve Altın Örtü) bahsedilmektedir.

szovitsii etimolojisi

Szovitsii tür adı Johann Nepomuk Szovits (1782-1830)`e ithafen adlandırılmıştır; Szovits Macar bir eczacıdır ve 1827-1830 yılları arasında Kafkas Dağları ve Ermenistandan birçok bitki örneği toplamıştır. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Fisch. kısaltması bilim insanı Friedrich Ernst Ludwig von (Fedor Bogdanovic) Fischer (1782-1854) için kullanılmıştır. C.A.Mey. kısaltması bilim insanı Carl Anton von Meyer (1795-1855) için kullanılmıştır; Meyer bir Alman (daha sonra Rus vatandaşı olmuştur) botanikçi ve kaşiftir.

Morfoloji


Soğan yumurtamsı-küremsi, 1-3.5 x 0.8-2.5 cm; dış tunik siyahımsı-koyu kahverengi kağıtsı, iç kırmızımsı-kahverengi ve zarsı-kağıtsıdır. Yapraklar çiçeklenme ile eşzamanlı; yarı dik veya yayılı; şeritsi-mızraksı, 10-25 × 1.5-3.5 cm, keskin uçlu, sıklıkla külahlı, tam kenarlı veya hafifçe dalgalı ve tüysüzdür. Çiçeklenme Şubat-Haziran arasında; çiçekler 1-5 adet, çan şeklinde; çiçek zarfı (çanak+taç) tüpü beyaz veya sarımsı beyaz, üst kısım eflatunumsu pembe in üst; dilimler 1. 5-2.5 x 0.4-1.2 cm, eliptik-ters mızraksı, 7-15 damarlı, beyaz veya eflatunumsu pembe, keskin veya küt uçlu, bazen kulakçıklı; sapçıklar 5-13 mm, beyaz veya krem rengi, tabanda şişik ve sarı, tüysüz; ercik başı 1.5-4 x 0.8-1.2 mm; boyuncuk düz, beyaz veya sarımsı beyaz, tepecik benek şeklindedir. Meyve 2-3.5 x 1-2 cm, yumurtamsı-küremsi, kuruduğunda kahverengi noktalı, ucu sivri çıkıntılı, tüysüz; tohumlar kırmızımsı kahverengi, 1.5-4 mm çapta, küremsidir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Colchicum szovitsiiKaraşar / Beypazarı / Ankara
Şubat 2024 ©Mustafa Gökmen
Colchicum szovitsiiBeypazarı / Ankara
Mart 2023 ©Mustafa Gökmen
Colchicum szovitsiiNGBB / İstanbul
Ocak 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer C. szovitsii taksonları: Colchicum szovitsii subsp. brachyphyllum, Colchicum szovitsii subsp. szovitsii
Türkiye´de doğal yayılan diğer Colchicum türleri: C.antepense, C.atticum, C.balansae, C.baytopiorum, C.bivonae, C.boissieri, C.burttii, C.chalcedonicum, C.chlorobasis, C.cilicicum, C.crocifolium, C.davisii, C.decaisnei, C.dolichantherum, C.figlalii, C.heldreichii, C.hirsutum, C.ignescens, C.imperatoris-friderici, C.inundatum, C.kotschyi, C.kurdicum, C.lagotum, C.leptanthum, C.lingulatum, C.macrophyllum, C.manissadjianii, C.micaceum, C.micranthum, C.minutum, C.munzurense, C.paschei, C.persicum, C.polyphyllum, C.raddeanum, C.sanguicolle, C.serpentinum, C.sieheanum, C.soboliferum, C.speciosum, C.stevenii, C.szovitsii, C.trigynum, C.triphyllum, C.turcicum, C.umbrosum, C.variegatum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)