floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Echium vulgare
 
Bulduk / Çankırı - Haziran 2017 © Serdar Ölez
Echium vulgareEchium vulgareEchium vulgareEchium vulgareEchium vulgareEchium vulgarephotos
Gözlem bildir
Engerekotu
Boraginaceae / Echium / Echium vulgare
mapmapmapmapmapmapmapmap
Engerekotu (Echium vulgare) Hodangiller (Boraginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Erzurum-Kars alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2440 m yükseklikler arasında; çam ve göknar orman altlarında, yol kenarı toprak yığınlarında ve çalılıklarda gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Echium vulgare L. şeklinde tanımlanır.

Echium etimolojisi

Echium Yunancada `engerek yılanı` anlamına gelen ekhis kelimesinden türetilmiştir; bazı kaynaklar bunun engerek başını andıran tohumlardan kaynaklandığını söyler; diğerleri ise ince çiçek boyuncuğunun sonundaki çatalların, engerek diline benzer olduğunu iddia eder.

vulgare etimolojisi

Vulgare Latincede yaygın olan, sık rastlanılan anlamında kullanılır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


30-50 cm boylanabilen, iki yıllık veya monokarpik, otsu bir bitki türüdür. Gövde genellikle basit, seyrek veya yoğun yaygın kılçıklı tüylüdür. Yapraklar kıllı-kılçıklı; dipte 120 x 11 mm, şeritsi-mızraksı veya dikdörtgenimsi, sivrimsi, dışbükey, kenarlar yaprak sapına doğru iç bükey,; gövdede daha kısa, hemen hemen mızraksı ve sapsızdır. Çiçeklenme Mayıs-Eylül ayları arasında; çiçek durumu dikdörtgenimsi başaksı, çiçeklenme geliştiğinde talkım (cymes); çanak çiçek gelişiminde 5-6 mm, meyvelenmede 10 mm; taç derin mavi, 14-18 mm, genişçe huni şeklinde, seyrek tüylü; ercik genellikle uzun, dışa taşmış; sapçıklar mavi-eflatunumsu; boyuncuk ~ 1 mm`lik iki parçalıdır. Meyve sert kabuklu, ~ 2.5 x 1.5 mm, belirgin sırtlı ve keskin uçlu, düzensiz olarak ağsı girintilidir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Echium vulgareKangallı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Echium vulgareBulduk / Çankırı
Haziran 2017 ©Serdar Ölez
Echium vulgareAşağıbeyçayır / Pınarbaşı / Kayseri
2002 ©Ayşe Mine Özkan v.d.
Echium vulgareKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Echium vulgareKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer E. vulgare taksonları: Echium vulgare subsp. vulgare
Türkiye´de doğal yayılan diğer Echium türleri: E.angustifolium, E.arenarium, E.glomeratum, E.italicum, E.orientale, E.parviflorum, E.plantagineum, E.vulgare




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)