floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ephedra foeminea
 
Olympos Antik Kenti / Antalya - Ağustos 2020 © Serdar Ölez
Ephedra foemineaEphedra foemineaEphedra foemineaEphedra foemineaEphedra foemineaEphedra foemineaphotos
Gözlem bildir
Borotu
Ephedraceae / Ephedra / Ephedra foeminea
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Borotu (Ephedra foeminea) - (Ephedraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Batı ve Orta Karadeniz, Asıl Ege, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 975 m yükseklikler arasında doğal gelişim gösterirler.


Bilimsel olarak Ephedra foeminea Forssk. şeklinde tanımlanır.

Ephedra etimolojisi

Ephedra Eski Yunancada 'üzerine oturmak' anlamına gelen epi ve 'sandalye, bir geometrik cismin bir yüzü..' anlamına gelen hedra kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir; ephedra kelmesi ilk kez Gaius Plinius Secundus tarafından at kuyruğunu tanımlamakta kullanılmıştır; tür adı olarak neyi işaret ettiği bilinmemektedir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Forssk. kısaltması bilim insanı Pehr Forsskål (1732-1763) için kullanılmıştır.

Morfoloji


5 m kadar uzayabilen, sıklıkla sarkık, bazen serili olarak gelişen, çok yıllık bir bitki türüdür. Gövde sürgünleri gri-yeşil renkte, tüysüz ve yumuşak beyaz etlidir. Yapraklar kın şeklindedir ve 2.5 mm'den kısadır; her boğumda karşılıklı olarak 2'şer adet bulunur; kın tabanı şişik değildir. Erkek çiçekler salkım kurullarda gelişir; her kurulda 10'a kadar çiçek bulunabilir; her boğumda 2-4 arası salkım kurul bulunur. Dişi çiçekler çiftli olarak gelişirler. Meyve üzümsü ve 8-9 mm uzunluktadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Ephedra foemineaKemer / Antalya
Eylül 2023 ©Serdar Ölez
Ephedra foemineaDöşemealtı / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Ephedra foemineaGündoğdu / Marmara / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Ephedra foemineaKovada Gölü MP / Isparta
Temmuz 2019 ©Serdar Ölez
Ephedra foemineaÇıralı / Kemer / Antalya
Ağustos 2020 ©Serdar Ölez
Ephedra foemineaOlympos Antik Kenti / Antalya
Ağustos 2020 ©Serdar Ölez
Ephedra foemineaFoça  / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Ephedra foemineaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Ephedra foeminea eşisimleri/sinonimleri: Ephedra campylopoda
Türkiye´de doğal yayılan Ephedra türleri: E.distachya, E.foeminea, E.major




Kaynaklar
  1. Davis, P. H., Cullen, J., & Coode, M. J. (1988). Flora of Turkey and the east Aegean islands. Edinburgh University Press. Vol:1, Page:85
  2. Ephedra foeminea. (n.d.). University and Jepson Herbaria. https://ucjeps.berkeley.edu/eflora/eflora_display.php?tid=85275
  3. Ephedra foeminea. (n.d.). Flora of Cyprus — a dynamic checklist. https://www.flora-of-cyprus.eu/cdm_dataportal/taxon/a7ef2918-14ab-41b9-bc29-1a4c3aa0d18f
  4. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  5. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)