Balpayam / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Gözlem bildir
Ajdarbaşı
Lamiaceae /
Lallemantia /
Lallemantia iberica Ajdarbaşı (
Lallemantia iberica) Ballıbabagiller (
Lamiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 500-2150 m yükseklikler arasında; yol kenarları, yamaçlar, nadas tarlaları ve raım alanlarındaki yabansı/zararlı otsular arasında gözlenebilir.
Bilimsel olarak
Lallemantia iberica (M.Bieb.) Fisch. & C.A.Mey. şeklinde tanımlanır.
Lallemantia etimolojisi
Lallemantia cins adı Julius Léopold Eduard Avé-Lallemant (1803 – 1867) `a ithafen adlandırılmıştır. Avé-Lallemant bir Alman entomolojist ve botanikçidir; ΄
De plantis quibusdam Italiae borealis et Germaniae australis rarioribus - Kuzey İtalya ve Güney Almanyanın Bazı Bitkileri (1829)΄ eserinin yazarıdır; yayınladığı türlerin bilimsel adlandırmalarına Avé-Lall kısaltması eklenmiştir.
iberica etimolojisi
Iberica `İber Yarımadasından, İber Yarımadasına ait´ anlamında kullanılmıştır; türün ilk örneğinin Portekiz ve İspanya´nın bulunduğu, Avrupa Kıtasının güneybatı ucundaki İber Yarımadasından toplandığını veya türün bu alanda yaygın olarak bulunduğuna işaret eder. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Kısaltmalar arasında yer alan
& işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir.
M.Bieb. kısaltması bilim insanı Friedrich August Marschall von Bieberstein (1768-1826) için kullanılmıştır.
Fisch. kısaltması bilim insanı Friedrich Ernst Ludwig von (Fedor Bogdanovic) Fischer (1782-1854) için kullanılmıştır.
C.A.Mey. kısaltması bilim insanı Carl Anton von Meyer (1795-1855) için kullanılmıştır; Meyer bir Alman (daha sonra Rus vatandaşı olmuştur) botanikçi ve kaşiftir.