Silvanok (Phlomispungens) Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 250-2400 m yükseklikler arasında; bozkırlar, meralar, nadas tarlaları, yol kenarları, kuru taşlık yamaçlar ve çam ormanlarında doğal gelişim gösterirler.
Bilimsel olarak Phlomispungens Willd. şeklinde tanımlanır.
Phlomis etimolojisi
Phlomis eski Yunancada 'alev' anlamına gelen phlox kelimesinden türetilmiştir; bitki yapraklarının eskiden fitil olarak kullanılmasına işaret eder.
pungens etimolojisi
Pungens {Latince}: batıcı, delici. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Willd. kısaltması bilim insanı Carl Ludwig Willdenow (1765-1812) için kullanılmıştır.
Morfoloji
70 cm kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler 0.1 mm uzunlukta yıldızsı-kaba tüylerle kaplıdır, bazen 1-3 mm uzunlukta ve eklemli ikincil bir tüy örtüsüne sahip olabilir, nadiren tüysüzdür. Sap yaprakları yumurtamsı-mızraksı formda ve 5-13 x 1-6 cm boyutlardadır; taban kamamsıdır; kenarlar küçük dişli veya testere dişlidir, nadiren tam kenarlıdır; yaprak sapı 10 cm´ye kadar uzun olabilir. Çiçeklenme haziran-ağustos ayları arasında gerçekleşir. Çiçek yaprakları sapsız veya kısaca saplı, mızraksı veya dikdörtgenimsi, keskin veya sivri uçludur. Halka dizilimli çiçek durumu 2-7 sıradır, her sırada 2-6 çiçek bulunur. Brakteol biz şeklinde ve 11-17 mm uzunluktadır, basık yıldızsı-kaba tüylüdür, ayrıca uçları bölünmemiş kıllı tüyler bulunabilir. Çanak 8-15 mm uzunlukta, basık yıldızsı-kaba tüylüdür, ayrıca uçları bölünmemiş kıllı tüyler bulunabilir; çanak dişler biz şeklinde ve 2-7 mm uzunluktadır. Taç eflatun veya pembe renkte, 15-20 mm uzunlukta, üst dudak miğfersi formdadır. Sert kabuklu küçük meyve tüysüzdür.
Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Çeviri: Ölez S., 2021)
Bjørkan, T. (2021). Phlomis herba-Venti - hardiness.zone. https://hardiness.zone/plant/?sle=Phlomis&art=herba-venti
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)