floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Populus canescens
 
Ahmetadil / Akyurt / Ankara - Ekim 2021 © Serdar Ölez
Populus canescens
Gözlem bildir
Boz kavak
Salicaceae / Populus / Populus canescens
mapmapmapmapmap
Bozkavak (Populus canescens) Söğütgiller (Salicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Ergene, Yukarı Sakarya, Yukarı Murat-Van, Hakkari alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Populus canescens (Aiton) Sm. şeklinde tanımlanır.

Populus etimolojisi

Populus Latincede `insanlarla dolu, kalabalık` anlamına gelen populosus kelimesinden türetilmiştir.

canescens etimolojisi

Canescent Latincede ΄gri veya beyaza dönüşmek΄ anlamına gelen canescere kelimesinin sıfat-fiil halidir; sıklıkla türün bir bölümü veya tamamının yüzeyindeki tüylerin görünüşüne atıfta bulunur. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Aiton kısaltması bilim insanı William Aiton (1731-1793) için kullanılmıştır. Sm. kısaltması bilim insanı James Edward Smith (1759-1828) için kullanılmıştır; Smith Londra Linne Derneği kurucusu İngiliz botanikçidir.

Morfoloji


Akkavak (P. alba) ve Titrek Kavak (P. tremula)’ın bir doğal hibridi olan Boz Kavak, 35 m kadar boylanabilen geniş tepeli bir ağaçtır. Gövde üstünde kabuk gümüşi gri renkte, kare biçiminde çok sayıda lentiselli; alt kısmı ise koyu, kahverengi siyaha dönük renkte ve derin çatlaklıdır. Yapraklar uzun ve kısa sürgünler üzerinde farklı şekillerdedir. Uzun sürgünün yaprakları üçgenimsi-yumurtamsı, yüreğimsi, yaprak alt yüzleri Akkavak gibi grimsi-keçeli tüylü iken kısa sürgünlerin yaprakları hemen hemen küremsi veya yumurtamsı, az çok tüysüzdür. Yaprak kenarları loplu değil, Titrek Kavak yaprak kenarları gibi kaba dişlidir (Yaltırık, 1993; Yaltırık ve Efe, 2000).



listMaplistPiclist

Gözlemler


Populus canescensAhmetadil / Akyurt / Ankara
Ekim 2021 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Populus türleri: P.alba, P.canescens, P.euphratica, P.hybrida, P.nigra, P.tremula, P.×




Kaynaklar
  1. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Yaltırık, F. 1993. Dendroloji Ders Kitabı II Angiospermae (Kapalı Tohumlular) Bölüm I, İ.Ü. Orman Fakültesi Yayın No: 420, İstanbul.
  3. Yaltırık, F. ve Efe A. 2000. Dendroloji Ders Kitabı, ISBN:975-404-594-1.
  4. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  5. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)