Titrekkavak (Populustremula) Söğütgiller (Salicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.
Bilimsel olarak Populustremula L. şeklinde tanımlanır.
Populus etimolojisi
Populus Latincede `insanlarla dolu, kalabalık` anlamına gelen populosus kelimesinden türetilmiştir.
tremula etimolojisi
Tremula Latincede `titreyen` anlamına gelen tremulus kelimesinden türetilmiştir; bitkinin yapraklarının veya çiçeklerinin hfif bir esintide dahi titrediğine işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
25 (-40) m boylanabilen, kışın yapraklarını döken, odunsu bir türdür. Gövde çapı 40-50 (-100) cm; kabuk gençlikte gri-yeşil ve pürüzsüz, koyu gri renkli kovucuklu; yaşlılıkta koyu gri ve yarıklıdır. Yapraklar genç fidanlarda değişken, sonraları neredeyse 2–8 cm çapta dairesel, genişliği uzunluktan fazla, kaba dişli kenarlı; yaprak sapı boylamasına düz, 4–8 cm uzunluktadır. Çiçeklenme Mart-Mayıs aylarında; bireyler ayrı eşeyli; tozlaşma rüzgar ile; çiçekler baharda yapraklardan önce; erkek çiçekler tırtılsı, yeşil ve kahverengi görünümlü, tozlaşma aşamasında 5–10 cm uzun; dişi çiçekler tırtılsı, yeşil, tozlaşma aşamasında 5-6 cm, tohumlanma sırasında 10- 12 cm uzunluktadır. Erken yaz döneminde dişi tırtılsı yapılar 50–80 tohum keseli (kapsül), her biri çok sayıda ufak tohumlu; tohumlar rüzgar yardımı ile yayılmak üzere havlı tüylerle kaplıdır.
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)