floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Rhododendron smirnowii
 
Gorgit Yaylası / Artvin - Temmuz 2016 © Mustafa Gökmen
Rhododendron smirnowiiRhododendron smirnowiiRhododendron smirnowiiRhododendron smirnowii
Gözlem bildir
Kızılkumar
Ericaceae / Rhododendron / Rhododendron smirnowii
mapmap
Kızılkumar (Rhododendron smirnowii) Fundagiller (Ericaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Doğu Karadeniz alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Kızılkumar olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kumar, açelya veya pembe orman gülü olarak bilinir. Bilimsel olarak Rhododendron smirnowii Trautv. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Trautv. kısaltması bilim insanı Ernst Rudolf von Trautvetter (1809-1889) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Genellikle 3m`ye kadar, en çok 10m boylanabilen, herdem yeşil, çok yıllık bir çalıdır. Yaprakları eliptik, geniş mızrak biçiminde, (6)10-17 cm uzunluk ve 3.5-4.5 cm genişlikte; alt yüz başlangıçta pamuk gibi tüylü, sonraları tüysüz; üst yüz ince damarlı ve tüysüzdür. Çiçeklenme Mart-Ağustos ayları arasında gerçekleşir. Çiçekler 5-20li kurullar halinde, sap 1-7cm, sapcık 2-2.5cm`dir. 1.5-2.5 cm çapındaki çiçekler pembe rentedir. Meyve 2-3 cm uzunlukta, çok tohumlu kapsül şeklindedir. 150-1800m irtifalarda, genellikle kayın ormanlarında yetişir. Yaprak ve çiçekleri Andromedotoksin içermektedir ve zehirlidir. Genç yaprak, çiçek ve sürgünlerini yiyen koyun ve keçilerde tehlikeli zehirlenmeler görülür.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Rhododendron smirnowiiMaral Şelalesi / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Rhododendron smirnowiiGorgit Yaylası / Artvin
Temmuz 2016 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Rhododendron türleri: R.caucasicum, R.luteum, R.ponticum, R.smirnowii, R.ungernii




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)