Beyaz kumar (Rhododendronungernii) Fundagiller (Ericaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Doğu Karadeniz alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. 1000-2000 m yükseklikler arasında; genellikle çam ormanları, bazen kayın veya orman gülü çalılıklarında karışık olarak gelişim gösterirler.
Türkçe literatürde genellikle Beyaz kumar olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde komar veya açelya olarak bilinir. Bilimsel olarak Rhododendronungernii Trautv. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Trautv. kısaltması bilim insanı Ernst Rudolf von Trautvetter (1809-1889) için kullanılmıştır.
Morfoloji
7 m boylanabilen, hoş kokulu, herdem yeşil, çalı veya küçük ağaç formlu bir türdür. Genç gövdeler kır tüylüdür. Yapraklar ters yumurtamsı, 7.5-19 x 3-4.8 cm boyutlarda, köselemsi, alt tarafı kaba tüylü; yaprak sapı 1-1.5 cm uzunluktadır. Çiçeklenme Haziran-Ağustos aylarında; çiçek kurulu 12-24 çiçekli, kurul ekseni 3.5-6 cm; brakte ve brakteol 3-4 cm; çiçek sapı 3-4 cm, yoğun salgılı tüylü; çanak loblar 4-9 mm; taç beyaz veya soluk gül rengi, damarlar daha koyu renkli, huni-çan şeklinde, ~3 cm çapta, dış kısmı seyrek salgılı tüylü-havlı, iç kısmı taban yakınında havlı; çanak tüpü ~ 2 cm; çanak lobları 1.5-2 cm, yuvarlağımsı veya hafifçe girintili, yeşil benekli; ercik 10 ; ovaryum yoğun salgılı tüylü ve sert salgısız tüylü; boyuncuk ~ 2 cm ve tüysüzdür. Meyve kapsül ~1.2 cm; tohumlar ~ 1.7 mm boydadır.
DUYARLI / VULNERABLE Bu türün neslinin doğada tükenme riski yüksektir. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Davis, 1978, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:6 Page:91
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)