Tekkanaryaotu (Senecioothonnae) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 700-3050 m yükseklikler arasında; taşlık ağaçlık yamaçlar, çalılıklar ve nemli alanlarda doğal olarak yetişirler.
Bilimsel olarak Senecioothonnae M.Bieb. şeklinde tanımlanır.
Senecio etimolojisi
Senecio {Latince}: yaşlı adam; meyvelenme döneminde gri renk alması ve tüylenmesi nedeniyle cins yaşlı adam olarak adlandırılmıştır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. M.Bieb. kısaltması bilim insanı Friedrich August Marschall von Bieberstein (1768-1826) için kullanılmıştır.
Morfoloji
70-200 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler dik, tüysüz veya seyrek tüylüdür. Dip yapraklar 40-70 cm, iki derin tüysü, dilimler dikdörtgenimsi, mızraksı veya yumurtamsı, kenarları dişli, üst kısım tüysüz, alt kısım kısa havlı; gövde yaprakları dip yapraklara benzer fakat daha küçük ve tepeye çıktıkça daha kısa saplı-sapsızdır. Çiçeklenme Haziran-Ağustos ayları arasında; çiçek kurulu birleşik yalancı şemsiye, çok sayıda tepecik çiçekli; tepecik çiçekler ışınsal, 0.5-1.5 cm geniş; filariler 5-6, dikdörtgenimsi-ters yumurtamsı, 5-6 mm, tüysüz veya seyrek havlı, uç kısım havlı kenarlar ince ve kuru zarlı; brakteollar birkaç, 1-4 mm; tüpsü çiçekler birkaç, genellikle 4-6 . dilsi çiçekler 1-2, sarı ve 8-9 mm uzunluktadır. Meyveler sert kabuklu, 3-4 mm, ipeksi tüylü; papus 5-7 mm ve kirli beyaz renktedir.
Davis, 1975, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:5 Page:163
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)