floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Senecio vernalis
 
Kıbrıs / Mamak / Ankara - Haziran 2016 © Serdar Ölez
Senecio vernalisSenecio vernalisSenecio vernalisSenecio vernalisSenecio vernalisSenecio vernalisphotos
Gözlem bildir
Kanaryaotu
Asteraceae / Senecio / Senecio vernalis
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kanaryaotu (Senecio vernalis) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 0-3000 m yükseklikler arasında; kumlu ve atık sahalar, tarlalar ve kayalık yerlerde yetişir.

Türkçe literatürde genellikle Kanaryaotu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde imam kavuğu olarak bilinir. Bilimsel olarak Senecio vernalis Waldst. & Kit. şeklinde tanımlanır.

Senecio etimolojisi

Senecio {Latince}: yaşlı adam; meyvelenme döneminde gri renk alması ve tüylenmesi nedeniyle cins yaşlı adam olarak adlandırılmıştır.

vernalis etimolojisi

Vernalis {Latince}: ilkbahardan, ilkbaharda çiçeklenen. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Waldst. kısaltması bilim insanı Franz de Paula Adam von Waldstein (1759-1823) için kullanılmıştır. Kit. kısaltması bilim insanı Pál(Paul) Kitaibel (1757-1817) için kullanılmıştır.

Morfoloji


50 cm kadar boylanabilen, tek yıllık, otsu bir bitkidir. Gövde dik, beyaz tüylerle kaplı, tabanda genellikle tek gövde, üst kısımlar dallanmıştır. Yapraklar ardışık dizili, basit, eliptik, dişli veya derin tüysü parçalı ve loblar dişli, etli ve beyaz tüylerle kaplı; dip yapraklar saplı, gövde yaprakları sapsızdır ve gövdeyi kavrar. Çiçeklenme Şubat-Ağustos ayları arası; çiçek durumu tepecik, 15-25 mm çapta; dilsi çiçekler sarı, sıklıkla 8 adet, 5-9 mm; tüpsü çiçekler sarı, borumsu, >0.5 mm çapta; involukrum 2 sıralı brakteli; brakteler tüysüz, siyah noktalı; ovaryum gömülüdür. Meyveler sert kabuklu ve beyaz papusludur.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Senecio vernalisYavuzlar / Başkale / Van
Temmuz 2024 ©Serdar Ölez
Senecio vernalisKömürcü /  Niğde
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Senecio vernalisEmirdağ / Afyonkarahisar
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Senecio vernalisHacıkadın / Keçiören / Ankara
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Senecio vernalisDikmen / Beypazarı / Ankara
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Senecio vernalisKırıklı / Gölbaşı / Ankara
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Senecio vernalisÇobanyıldızı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Senecio vernalisBaşlar / İbradi / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Senecio vernalisYeşilada / Eğirdir / Isparta
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Senecio vernalisKonutkent / Ankara
Nisan 2022 ©Figen Balamur Uğur
Senecio vernalisKıbrıs / Mamak / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Senecio vernalisHaymana / Ankara
Haziran 2017 ©Serdar Ölez
Senecio vernalisKıbrıs / Mamak / Ankara
Haziran 2016 ©Fuat Turan
Senecio vernalisAşağıbeyçayır / Pınarbaşı / Kayseri
2002 ©Ayşe Mine Özkan v.d.
Senecio vernalisİzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Senecio vernalisGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Senecio vernalisAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Senecio vernalisArıt / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Senecio vernalisKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Senecio türleri: S.aquaticus, S.bicolor, S.castagneanus, S.cilicius, S.doria, S.doriiformis, S.erucifolius, S.fluviatilis, S.grandidentatus, S.inops, S.jacobaea, S.lividus, S.mollis, S.munzurdaglarensis, S.nemorensis, S.olympicus, S.othonnae, S.ovatifolius, S.paludosus, S.pseudo-orientalis, S.racemosus, S.salsugineus, S.sandrasicus, S.tauricolus, S.trapezuntinus, S.vernalis, S.viscosus, S.vulgaris




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)