Saraç İtüzümü (Solanumangustifolium) Patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Çatalca-Kocaeli alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. İşlenmiş topraklar, yol kenarlarındaki toprak yığınları ve döküntü alanlarda gelişim gösterebilirler.
Bilimsel olarak Solanumangustifolium Mill. şeklinde tanımlanır.
Solanum etimolojisi
Solanum ilk olarak S. nigrum için Büyük Plinius (Pliny the Elder) tarafından kullanılmış; Sol Latincede güneş anlamına gelir [Güneşin bitkisi]; Solamen Latincede teselli anlamına gelir, bazı türlerinin narkotik özelliklerine atıfta bulunur.
angustifolium etimolojisi
Angustifolium Latincede `dar` anlamına gelen angustus kelimesi ile `yaprak` anlamına gelen folium kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; dar yapraklı anlamındadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Mill. kısaltması bilim insanı Philip Miller (1691-1771) için kullanılmıştır; Miller İskoç kökenli İngiliz botanikçidir; hayatı boyunca Chelsea Physic Garden´da bahçevan olarak çalışmıştır; 1731 yılında The Gardener´s Dictionary adlı eserini yayınlamıştır.
Morfoloji
10-60 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövde yatık, dik veya çok dallı; dip kısım odunsu; tümü yoğun tüylü, ana bir sap üzerinde yıldızsı ağaçsı tüylü ve dikenli; dikenler 1 cm, geriye doğru kıvrımlı, sarı ve sivridir. Yapraklar 3-12 x 1.3-8 cm, tek tüysü birleşik; yaprakçıklar 2-4 çift, ters yumurtamsı, daire şeklinde loblu; yaprak sapı 1-5 cm uzunluktadır. Çiçeklenme dönemi Eylül ayı; çiçek durumu terminal veya yaprak ile dal arası talkım (cymes), 3-10 - çiçekli; çiçek kümesi sapı 20-60 mm; çanak 10 mm; çanak lobları mızraksı, düzensiz, 2-5 mm; tüp bol sivri dikenli; taç sarı, 15-40 mm çapta; az-çok simetrik, 10 loblu görünümde; üst ercik başı ~ 4-6 mm, eşit, sarı, diğer ercik başları ~ 8-12 mm, uca doğru eflatunumsudur. Meyve üzümsü, ~ 10 mm çapta, küremsi ve kurudur.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)