floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Tamarix duezenlii
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Şahılgını
Tamaricaceae / Tamarix / Tamarix duezenlii
mapmap
Şahılgını (Tamarix duezenlii) Ilgıngiller (Tamaricaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de sadece Adana alt bölgesinde yayılış göstermektedir. Doğal yayılışını sadece Çukurova Deltası ile sıırlıdır (Çakan ve Zielinski, 2004; Güner, 2012).

Bilimsel olarak Tamarix duezenlii Çakan & Ziel. şeklinde tanımlanır. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Çakan kısaltması bilim insanı Halil Çakan (2004) için kullanılmıştır. Ziel. kısaltması bilim insanı Jerzy Zieli?ski (1943-) için kullanılmıştır.

Morfoloji


2-2.5 m boylanabilen bir çalıdır. Gövdesi kırmızımsı-kahverengidir. Son yıllık sürgünleri yoğun olarak siğilli (papilloz), çok küçük yumuşak dik ve uzunca tüylüdür. Yaprakları pulsudur; sürgünlerin en ucundaki yapraklar 1.2-2 mm uzunluğunda, yumurtamsı-mızrak, nadiren yumurtamsı şekilde, önemsiz kulakçıklı ve tabanı yuvarlak-genişçe daralmış, salgı organı içeren çukurlu, donuk mavimsi yeşil renkli, yoğun olarak siğillidir; sürgünler boyunca bulunan yapraklar ise daha uzun, tabanı düz (kesik)-hafifçe yüreğimsidir. Çiçeklerinin birçoğu bir araya gelerek son yılın dalcıkları üzerinde bulunan 3-7 cm uzunluk ve 4-5 mm genişlikteki rasemoz çiçek kurullarını oluştururlar; çiçek kurulunun ana ekseni siğilli ve kısa yumuşak tüylüdür. Brahteleri yumurtamsı-eliptik, uzun sivri bir uçla sonlanmıştır; siğilli ve kenarları çok küçük dişlidir; çiçek saplarından ve çanak yapraklardan uzundur. Taç ve çanak 5 parçalıdır. Çanak tabanda aniden daralmıştır; çanak yapraklar 1 mm uzunluğunda, yumurtamsı veya köşeli yumurta şeklinde, küt veya sivri uçlu, yoğun olarak siğilli ve en dıştakiler hafifçe omurgalıdır. Taç yaprakları 2 mm uzunluğunda, eliptik-küt eliptik şekillerde, tomurcuk halinde pembemsi-beyaz, sonraları beyaz renkte ve erkenden düşücüdür. Stamenler 5 tanedir ve çanak yaprakların önünde yer alır; stamenler tabana doğru genişleyerek tablanın loplarının üstünde yer alırlar (Çakan ve Zielinski, 2004).

Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Tamarix türleri: T.duezenlii, T.gracilis, T.hampeana, T.octandra, T.parviflora, T.smyrnensis, T.tetragyna, T.tetrandra




Kaynaklar
  1. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Çakan, H., Zielinski, J. 2004. Tamarix duezenlii (Tamaricaceae) – A Species New to Science from Southern Turkey”, Acta Societatis Botanicorum Poloniae 73(1), 53-55.
  3. Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. ve Babaç, M.T. (edlr.). 2012. Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını, İstanbul.
  4. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  5. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)