floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Valeriana speluncaria
 
Cennet Cehennem Vadisi / Hakkari - Temmuz 2024 © Serdar Ölez
Valeriana speluncariaValeriana speluncariaValeriana speluncariaValeriana speluncariaValeriana speluncaria
Gözlem bildir
İnkediotu
Caprifoliaceae / Valeriana / Valeriana speluncaria
mapmapmap
Inkediotu (Valeriana speluncaria) Hanımeligiller (Caprifoliaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Hakkari, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.   1300-3600 m yükseklikler arasında; nemli kaya yarıkları ve mağara ağızlarında gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Valeriana speluncaria Boiss. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


Çok yıllık, stalonlu, her tarafı tüylü, 5-15 cm boyunda, bir çok bitki bir arada kümeler meydana getirerek yetişir. Rizom dallanmış, kökler ince, gövde 1.5-2 mm çapında, gevrek. Bütün yaprakları pinnat, 1-5 yaprakçıklı. Yaprakçıklar hemen hemen yuvarlak. Çiçek durumu sık ve çok çiçekli (10-40 çiçek). Brakteler 2 - 2.5 mm, korolla tüpü 4 - 6 mm, pembe veya beyaz renkli, alt kısımları tüylü. Polen 60 mikron. Meyve 4 mm, sık tüylü.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Valeriana speluncariaCennet Cehennem Vadisi / Hakkari
Temmuz 2024 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer V. speluncaria taksonları: Valeriana speluncaria var. glabriuscula, Valeriana speluncaria var. speluncaria
Türkiye´de doğal yayılan diğer Valeriana türleri: V.alliariifolia, V.alpestris, V.bolkarica, V.dioica, V.dioscoridis, V.leucophaea, V.montana, V.officinalis, V.oligantha, V.phu, V.saxicola, V.sisymbriifolia, V.speluncaria, V.tuberosa




Kaynaklar
  1. Karamanoğlu, K. & Koyuncu, M. (1974). The Systematic Researches on Valeriana species in Turkey. . Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University , 4 (1) , 0-0 . DOI: 10.1501/Eczfak_0000000208
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)