floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Vicia ervilia
 
Bademlik / İmrahor / Ankara - Mayıs 2020 © Mustafa Gökmen
Vicia erviliaVicia erviliaVicia erviliaVicia erviliaVicia erviliaVicia erviliaphotos
Gözlem bildir
Küşne
Fabaceae / Vicia / Vicia ervilia
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Küşne (Vicia ervilia) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Orta Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1700 m yükseklikler arasında; meşe çalılıkları, taşlık yamaçlar, döküntüler, tarlalar, üzüm bağları ve yol kenarlarında; Akdeniz ülkelerive Güney Batı Asya'da doğal gelişim gösterirler. Türkiye'de doğal, yetiştirilmiş ve doğallaşmış olaral gelişirler.


Bilimsel olarak Vicia ervilia (L.) Willd. şeklinde tanımlanır.

Vicia etimolojisi

Vicia {Latince}: burçak, küşne tohumu.

ervilia etimolojisi

Ervilia Latincede `burçak/küşne tohumu` anlamına gelen ervum kelimesinden türetilmiştir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Willd. kısaltması bilim insanı Carl Ludwig Willdenow (1765-1812) için kullanılmıştır.

Morfoloji


8-70 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler dik, tüysüz veya eser miktarda basık-havlıdır. Yapraklar tüysü birleşik, uç kısmı sivri; yaprakçıklar 8-15-çift, 5-15 x 1-3 mm boyutlarda, hemen hemen şeritsi ile dikdörtgenimsi-mızraksı arası formda; stipül yarı oksu ve uzun-dişlidir. Çiçeklenme Mart-Haziran ayları arasında; çiçek kümesi sapı 1-4 çiçekli, çiçekler kadar veya daha uzunca, ancak yapraklardan daha kısa; çiçekler 7-12 mm, leylak rengi, pembe, soluk sarı veya beyaz renkte; çanak 5-7 mm, ± basık-havlı, ağız eğik (asimetrik), dişler tüpten daha uzunca, birbirlerine eşit, biz şeklinde; bayrakçık geriye bükük değil; alt dudak kayık şeklindedir. Baklamsı meyve dikdörtgenimsi-şeritsi, 12-25 x 3-5 mm boyutlarda, küçük çıkıntılı veya tesbihimsi görünümde, az derecede kısa havlı; tohumlar 2-4 adet ve tohum göbeği çok kısadır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Vicia erviliaÇobanyıldızı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Vicia erviliaSenek / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Mustafa Gökmen
Vicia erviliaBademlik / İmrahor / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Vicia erviliaKaş / Antalya
Şubat 2014 ©Seda Soylu
Vicia erviliaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Vicia türleri: V.aintabensis, V.alpestris, V.anatolica, V.articulata, V.assyriaca, V.balansae, V.barbazitae, V.biennis, V.bithynica, V.caesarea, V.canescens, V.cappadocica, V.cassia, V.cassubica, V.ciliatula, V.cracca, V.cretica, V.crocea, V.cuspidata, V.cypria, V.dadianorum, V.eriocarpa, V.eristalioides, V.ervilia, V.erzurumica, V.esdraelonica, V.faba, V.freyniana, V.galeata, V.galilaea, V.glareosa, V.grandiflora, V.hirsuta, V.hybrida, V.hyrcanica, V.koeieana, V.lathyroides, V.lunata, V.lutea, V.melanops, V.meyeri, V.michauxii, V.mollis, V.monantha, V.narbonensis, V.noeana, V.palaestina, V.pannonica, V.parviflora, V.parvula, V.peregrina, V.pubescens, V.quadrijuga, V.rafigae, V.sativa, V.semiglabra, V.sepium, V.sericocarpa, V.sibthorpii, V.splendens, V.tetrasperma, V.truncatula, V.villosa




Kaynaklar
  1. Davis, P. H., Cullen, J., & Coode, M. J. (1967-1988). Flora of Turkey and the east Aegean Islands. Edinburgh University Press.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)