floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Vicia truncatula
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Kasapbaklası
Fabaceae / Vicia / Vicia truncatula
mapmapmapmapmapmapmapmap
Kasapbaklası (Vicia truncatula) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Erzurum-Kars, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 600-2150 m yükseklikler arasında; yaprak döken ağaçlıklarda, göknar ve çsarıçam ormanlarında gözlemlenebilir. Haziran-Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Bilimsel olarak Vicia truncatula Fisch. ex M.Bieb. şeklinde tanımlanır.

Vicia etimolojisi

Vicia {Latince}: burçak, küşne tohumu. ex kısaltması, bu kısaltmayı takip eden ismin bu türü kabul görür şekilde yayınladığı ancak bunu `ex´ kısaltmasından önce gelen yayıncının kabul görmeyen açıklamalarına dayandırdığını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Fisch. kısaltması bilim insanı Friedrich Ernst Ludwig von (Fedor Bogdanovic) Fischer (1782-1854) için kullanılmıştır. M.Bieb. kısaltması bilim insanı Friedrich August Marschall von Bieberstein (1768-1826) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Oldukça narin, neredeyse tüysüz, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler dik gelişir ve 15-35 cm boylanır. Tüm yapraklar dikensi bir uçla sonlanır; yaprakçıklar (5-) 10-16 çift, şeritsi-dikdörtgenimsi, (5-) 10-30 x 2.5 mm, küt veya dikensi uçlu; stipül küçük, yarı-tebersi, genellikle tam kenarlı. çiçek kümesi sapı çiçeklerden daha kısa; salkım 3-7 çiçekli ve yoğundur. Çanak 6-8 mm, neredeyse tüysüz veya havlı ve ağız asimetriktir; en alttaki diş genellikle tüpten daha daha kısadır. Taç soluk paslı sarı ve 14-16 mm´dir. Baklamsı meyve aşağı bükülmüştür, hemen hemen dikdörtgenimsi ve 30-33 x 5-6 mm boyutlardadır, taban ve uç kısıma doğru incelir, tüysüz ve birkaç-tohumludur.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Vicia truncatulaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Vicia türleri: V.aintabensis, V.alpestris, V.anatolica, V.articulata, V.assyriaca, V.balansae, V.barbazitae, V.biennis, V.bithynica, V.caesarea, V.canescens, V.cappadocica, V.cassia, V.cassubica, V.ciliatula, V.cracca, V.cretica, V.crocea, V.cuspidata, V.cypria, V.dadianorum, V.eriocarpa, V.eristalioides, V.ervilia, V.erzurumica, V.esdraelonica, V.faba, V.freyniana, V.galeata, V.galilaea, V.glareosa, V.grandiflora, V.hirsuta, V.hybrida, V.hyrcanica, V.koeieana, V.lathyroides, V.lunata, V.lutea, V.melanops, V.meyeri, V.michauxii, V.mollis, V.monantha, V.narbonensis, V.noeana, V.palaestina, V.pannonica, V.parviflora, V.parvula, V.peregrina, V.pubescens, V.quadrijuga, V.rafigae, V.sativa, V.semiglabra, V.sepium, V.sericocarpa, V.sibthorpii, V.splendens, V.tetrasperma, V.truncatula, V.villosa




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)