Endemik
Endemik
Endemik
Genel Anlatım [1]
Erigeron cinsi taksonları tek veya çok yıllıktır. Dallanmış dik gövdeye ve basit yapraklara sahiplerdir. Yapraklar genellikle ters-mızraksı, düz veya dişli kenarlarıdır. Çiçek durumu kapitulumdur; dilsi çiçekler kırmızımsı-morumsu-beyaz renkli, tüpsü çiçekler sarı renklidir. Meyve akendir. Çiçeklenme 6-9 ayları arasındadır. 1250-4400 m yükseklikler arasında; Kuru alanlar, dağlık araziler, tarlalar, dereler ve otlaklar yayılış gösterirler.
Etimoloji
Erigeron cins adı Yunancada `erken´ anlamına gelen eri- önelki ile, `yaşlı adam´ anlamına gelen geron kelimesinin birleşiminden türetilmiştir, `ilkbaharda yaşlı adam´ anlamına gelir; birçok türün erken çiçek açmasına ve meyve vermesine ve kabarık, beyaz tohum başlarına atıfta bulunur.
1) Mungan Kılıç, Fatma & Kiliç, Murat. (2022). Türki̇ye’deki̇ Eri̇geron L. (şi̇faotu) Ci̇nsi̇ Üzeri̇ne Bi̇r Derleme.
2) Türkiye'de tespit edilen bitki türleri listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).