floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Erigeron acris
 
Gölcük / Isparta - Temmuz 2019 © Serdar Ölez
Erigeron acrisErigeron acrisErigeron acrisErigeron acrisErigeron acrisErigeron acrisphotos
Gözlem bildir
Yünlü şifaotu
Asteraceae / Erigeron / Erigeron acris
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Yünlü şifaotu (Erigeron acris) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1250-2600 m yükseklikler arasında; akarsu yanlarındaki tarlalar ve yamaçlarda doğal gelişim gösterir. Avrupa genelinde ve Asya´nın ılıman bölgelerinde yaygındır.
 


Türkçe literatürde genellikle Yünlü şifaotu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde mavi şifaotu olarak bilinir. Bilimsel olarak Erigeron acris L. şeklinde tanımlanır.

Erigeron etimolojisi

Erigeron cins adı Yunancada `erken´ anlamına gelen eri- önelki ile, `yaşlı adam´ anlamına gelen geron kelimesinin birleşiminden türetilmiştir, `ilkbaharda yaşlı adam´ anlamına gelir; birçok türün erken çiçek açmasına ve meyve vermesine ve kabarık, beyaz tohum başlarına atıfta bulunur.

acris etimolojisi

Acris Yunancada `acı, keskin, ekşi´ anlamına gelen acr kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


45 cm kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler seyrek veya yoğun tüylü-havlıdır, üst kısmı dallanmıştır ve dalların ucunda birkaç veya çok sayıda kapitulum taşır. Yapraklar tüysüz veya her iki yüzü tüylü-havlıdır. Dip yapraklar ters mızraksı veya ıspatula biçimli ve en çok ~ 12 x 1.5 cm boyutlardadır, keskin veya küt uçludur, taban daralarak sonlanır veya saplı gibidir, kenarlar genellikle tamdır. Sap yaprakları ters mızraksı veya eliptik formdadır. Çiçeklenme haziran-ağustos ayları arasında gerçekleşir. İnvolukrum 1-1.5 cm genişliktedir; filariler 2-3 sıralıdır, şeritsi-mızraksı formda ve 3-8 mm uzunluktadır, genellikle tabladan daha kısadır, yüzeyi salgılı tüylü ve/veya tüylü-havlıdır. Dilsi çiçekçikler çok sayıdadır; diller tablaya dik açıda çıkarlar, 3-5 x 0.2-0.3 mm boyutlarda ve eflatunumsu-pembe veya beyaz renktedir. Dilsiz dişi çiçekler 2.5-3.5 mm uzunluktadır. Tüpsü çiçekçikler ~ 4-5.5 mm uzunluktadır. Sert kabuklu meyveler ters mızraksı görünümde ve 2-2.5 x 0.35 mm boyutlardadır, yüzey seyrek havlıdır. Türkiye΄de iki altürü gözlenmiştir:
E. acris subsp. acer: Dilsi çiçekçikleri tüpsü çiçekçikleri kadar uzun veya hafifçe daha uzundur.
E. acris subsp. pycnotrichus: Dilsi çiçekçikleri tüpsü çiçekçiklerinden 3-4 mm daha uzundur.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Erigeron acrisAhlat / Bitlis
Temmuz 2024 ©Serdar Ölez
Erigeron acrisAhlat / Bitlis
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Erigeron acrisGölcük / Isparta
Temmuz 2019 ©Serdar Ölez
Erigeron acrisPülümür / Tunceli
1980 ©Şinasi Yıldırımlı
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer E. acris taksonları: Erigeron acris subsp. acris, Erigeron acris subsp. pycnotrichus
Türkiye´de doğal yayılan diğer Erigeron türleri: E.acris, E.amorphoglossus, E.annuus, E.atticus, E.caucasicus, E.cilicicus, E.daenensis, E.nigromontanus, E.olympicus, E.pulchellus, E.uniflorus, E.zederbaueri




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Çeviri: Ölez S., 2021)
  2. Online virtual flora of Wisconsin - Erigeron acris. (n.d.). Online Virtual Flora of Wisconsin Home. https://wisflora.herbarium.wisc.edu/taxa/index.php?taxon=10305
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)