Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Uluşifaotu
Asteraceae /
Erigeron /
Erigeron olympicus Uluşifaotu (
Erigeron olympicus) Papatyagiller (
Asteraceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de sadece Güney Marmara alt bölgesinde yayılış göstermektedir. 2200 m yüksekliklerde, mermer yığıntılarında gözlemlenebilir.
Erigeron olympicus Türkçede Uluşifaotu olarak adlandırılır. Bilimsel olarak
Erigeron olympicus Schott & Kotschy şeklinde tanımlanır.
Erigeron etimolojisi
Erigeron cins adı Yunancada `erken´ anlamına gelen
eri- önelki ile, `yaşlı adam´ anlamına gelen
geron kelimesinin birleşiminden türetilmiştir, `ilkbaharda yaşlı adam´ anlamına gelir; birçok türün erken çiçek açmasına ve meyve vermesine ve kabarık, beyaz tohum başlarına atıfta bulunur. Kısaltmalar arasında yer alan
& işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir.
Schott kısaltması bilim insanı Heinrich Wilhelm Schott (1794-1865) için kullanılmıştır.
Kotschy etimolojisi
Bilimsel adlandırmada kullanılan
Kotschy kısaltması, türün Carl Georg Theodor Kotschy (1813–1866) tarafından yayınlandığını belirtir; Kotschy Avusturyalı botanikçi ve kaşiftir; araştırmalarında büyük miktarda bitki örneği toplamıştır, ayrıca bazıları bilim dünyası için yeni olan kırk meşe türünü de tanımlamıştır.
Kotschy kısaltması bilim insanı Carl Georg Theodor Kotschy (1813-1866) için kullanılmıştır; Kotschy Avusturyalı bir botanikçi ve kaşiftir
Morfoloji
Çok yıllıktır. Gövdeler (3-)7-l0 cm, ± dik, basit veya seyrek olarak ortadan dallanmış, yayık-yumuşak tüylü-tüylü. Yapraklar ters mızraksı, 1.5-4 x 0.1-0.5 cm, tam, tabanda daralmış, tepe kısmı obtus veya sivri, kenar ve orta damar tüylü. Gövde başına kapitulum 1(-2) tane. İnvolukrum 1-1.25 cm genişliğinde; fillariler şeritsi-mızraksı şekilde, daralmış, 5-7 x 0,5 mm, orta derecede tüylü. Işın çiçekleri 50-60 adet; dilsi çiçekler 5-6 x 0.5mm, pembe renkli. Dilsiz dişi çiçeklerin taç yaprakları 1.75-2 mm. Akenler 2 mm, ± yoğun tüylü. Papus tüyleri yaklaşık 4 mm, esmerimsi; kısa dış pullar da mevcuttur.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Erigeron türleri: E.acris,
E.amorphoglossus,
E.annuus,
E.atticus,
E.caucasicus,
E.cilicicus,
E.daenensis,
E.nigromontanus,
E.olympicus,
E.pulchellus,
E.uniflorus,
E.zederbaueri
KaynaklarMungan Kılıç, Fatma & Kiliç, Murat. (2022). Türki̇ye’deki̇ Eri̇geron L. (şi̇faotu) Ci̇nsi̇ Üzeri̇ne Bi̇r Derleme.
- NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
- Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
- Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
- IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)