floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Erigeron caucasicus subsp. venustus
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Zarifşifaotu
Asteraceae / Erigeron / Erigeron caucasicus subsp. venustus
mapmapmapmapmapmapmapmap
Zarifşifaotu (Erigeron caucasicus subsp. venustus) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı ve Doğu Karadeniz, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1620-4385 m yükseklikler arasında; taşlık yamaçlar ve döküntü alanlarda gözlenebilir. 

Bilimsel olarak Erigeron caucasicus subsp. venustus (Botsch.) Grierson şeklinde tanımlanır.

Erigeron etimolojisi

Erigeron cins adı Yunancada `erken´ anlamına gelen eri- önelki ile, `yaşlı adam´ anlamına gelen geron kelimesinin birleşiminden türetilmiştir, `ilkbaharda yaşlı adam´ anlamına gelir; birçok türün erken çiçek açmasına ve meyve vermesine ve kabarık, beyaz tohum başlarına atıfta bulunur. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir.

subsp. etimolojisi

Subsp. İngilizcede `alttür` anlamına gelen subspecies kelimesinin kısaltmasıdır. Botsch. kısaltması bilim insanı Victor Petrovi? Botschantzev (1910-1990) için kullanılmıştır. Grierson kısaltması bilim insanı Andrew John Charles Grierson (1929-1990) için kullanılmıştır.

Morfoloji


5-35 cm boylanabilen, çok yıllık bir türdür. Seyrek veya yoğun cılız tüylüdür, tüy örtüsü bazen salgılı tüylü tüylerle karışıktır. Gövdeler basit veya üst kısımlarda dallanmıştır. Dip yapraklar ters mızraksı veya ispatula biçimli ve 2-15 x 0.5-1.5 cm boyutlardadır; keskin veya küt uçludur; incelerek tabanda neredeyse sap durumuna indirgenir; tam kenarlıdır. Sap yaprakları genellikle mızraksı formda ve 1-7 x 0.3-1.5 cm boyutlardadır; tabanda daralmış veya yuvarlağımsıdır ve neredeyse sapı kavrar durumdadır. Çiçeklenme Haziran-Ağustos ayları arasında gerçekleşir. Kapitulum sıklıkla tekildir. İnvolukrum 1.75-2.25 cm genişlikte, yeşil veya eflatunumsu renkte, seyrek veya yoğun cılız tüylü, bazen salgılı tüylüdür; filariler şeritsi-mızraksı formda, 6-10 x0.75 mm boyutlarda ve sivri uçludur. Dilsi çiçekler 70-200 adet arasında, 8-15 x 1-1.5 mm boyutlarda, genellikle yassıdır ve açık mor-pembe veya beyaz renktedir. Disk çiçekleri 3.5-5 mm uzunluktadır. Sert kabuklu meyveler 2.5-3 mm boyda ve yüzeyi havlıdır. Papus kahverengimsi ve 3.5-5 mm uzunluktadır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Erigeron caucasicus subsp. venustusPülümür / Tunceli
1980 ©Şinasi Yıldırımlı
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan E. caucasicus taksonları: Erigeron caucasicus subsp. caucasicus, Erigeron caucasicus subsp. venustus
Türkiye´de doğal yayılan Erigeron türleri: E.acris, E.amorphoglossus, E.annuus, E.atticus, E.caucasicus, E.cilicicus, E.daenensis, E.nigromontanus, E.olympicus, E.pulchellus, E.uniflorus, E.zederbaueri




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)