floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Atraphaxis billardieri
 
Kayadibi / Elmadağ / Ankara - Haziran 2016 © Serdar Ölez
Atraphaxis billardieri
Gözlem bildir
Deveçökerten
Polygonaceae / Atraphaxis / Atraphaxis billardieri
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Tekebuğdayı (Atraphaxis billardieri) Madımakgiller (Polygonaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1300-2600 m yukseklikler arasında; taşlık yamaçlar, bozkırlar ve kuru tarlalarda doğal gelişim gösterirler.


Türkçe literatürde genellikle Tekebuğdayı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde teke buğdayı olarak bilinir. Bilimsel olarak Atraphaxis billardieri Jaub. & Spach şeklinde tanımlanır. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Jaub. kısaltması bilim insanı Hippolyte François Jaubert (1798-1874) için kullanılmıştır; Jaubert Fransız politikacı ve botanikçidir.

Spach etimolojisi

Spach kısaltması türün Fransız botanikçi Edouard Spach (1801-1879) tarafından yayınlandığını belirtir. Spach kısaltması bilim insanı Édouard Spach (1801-1879) için kullanılmıştır; Spach Fransız botanikçidir; `Natural history of plants: Spermatophytes´ ve `Illustrations of plants of the East´ adlı eserleri yayınlamıştır.

Morfoloji


60 cm kadar boylanabilen, ince ve iç içe geçmiş dolambaçlı dallara sahip, çok yıllık alçak bir çalı türüdür. Gövde gençlikte küçük kabarcıklarla kaplı; tüylü; beyaz-açık gri renkte; yaşlılıkta kahverengimsi griden siyaha kadar değişen renktedir. Yaprak parlak yeşil; yumurtamsı, eliptik veya dikdörtgenimsi şekilli; ağ damarlıdır. Yaprak sapının gövdeye bağlandığı nokta kınlı, kın iki sivri uzantılıdır. Çiçeklenme Mayıs-Temmuz ayları arasındadır; çiçekler 5 petalli, 8 stamenli (erkek organı), stigma (dişilik organı) 3 parçalıdır; çiçek sapı alt yarıda mafsallıdır. Meyve pembe, pembe-beyaz renkte, üçgen şekillidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Atraphaxis billardieriKayadibi / Elmadağ / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan A. billardieri taksonları: Atraphaxis billardieri var. billardieri, Atraphaxis billardieri var. tournefortii
Türkiye´de doğal yayılan Atraphaxis türleri: A.angustifolia, A.billardieri, A.grandiflora, A.spinosa




Kaynaklar
1.Davis, P. H., Cullen, J., & Coode, M. J. (1967). Flora of Turkey and the East Aegean Islands Volume 2. Edinburgh University Press.
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)