Kuspida (Campanulalactiflora) Çançiçeğigiller (Campanulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Murat-Van alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 600-2440 m yükseklikler arasında; ormanlar, çalılıklar ve sub-alpin çayırlıklarda yetişirler.
Bilimsel olarak Campanulalactiflora M.Bieb. şeklinde tanımlanır.
Campanula etimolojisi
Campanula Latincede küçük çan anlamında kullanılır.
lactiflora etimolojisi
Lactiflora Latincede `süt` anlamına gelen lact kelimesi ile `çiçek` anlamına gelen flora kelimesinin birleşiminden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. M.Bieb. kısaltması bilim insanı Friedrich August Marschall von Bieberstein (1768-1826) için kullanılmıştır.
Morfoloji
150 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde dik, kalın, çizgili, yoğun yapraklı, seyrek sert kıllı veya tüysüzdür. Yapraklar yumurtamsı veya dikdörtgenimsi, keskin uçlu; dip yapraklar kısa saplı; gövde yaprakları, 5-9 x 2-3 cm, testere dişli ve sapsızdır. Çiçeklenme Temmuz-Eylül aylarında; çiçekler birleşik salkım kurullarda, dik, 3-7 mm sapcıklı; çanak loblar yumurtamsı-mızraksı, keskin uçlu, 5-7 x 2-3 mm, testere dişli, tüysüz veya kenar ve damarları sert kıllı; taç genişçe çan şeklinde, 1.5-2.5 cm, 1/2-2/3´sine kadar yumurtamsı loblara bölünmüş, tüysüz, beyaz, açık mavi, menekşe veya lavanta rengi; ovaryum külah şekilli, çanak lobların yarı boyunda; boyuncuk kısa, gömülü; tepecik 3, boyuncuk kadar uzundur. Meyve kapsül, dik, külah şekilli, 7-8 x 6 mm, tüysüz veya sert kıllıdır ve tepeden 3 küçük gözenekle açılır; tohumlar dikdörtgenimsi, 1 x 0.6 mm, düz, açık kahverenkli, dar soluk kenarlıdır.
Davis, 1978, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:6 Page:56
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)