Gezginçiğdem (Crocuskotschyanus) Süsengiller (Iridaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Hakkari, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1100-3100 m yükseklikler arasında; kısa çimenlik, açık taşlık alanlar ve seyrek çalılıklarda gözlemlenebilir.
Bilimsel olarak Crocuskotschyanus K.Koch şeklinde tanımlanır.
Crocus etimolojisi
Crocus Yunanca krokos (κρόκος) kelimesinden türetilmiştir; krokos muhtemelen, safran/safran sarı/zerdeçal anlamına gelen İbranice karkōm (כרכום), Aramık kurkama (ܟܟܘܪܟܟܡܡܐ ) ve Arapça kurkum (كركم) kelimelerinden birinden türemiştir.
kotschyanus etimolojisi
Kotschyanus adı Karl Georg Theodor Kotschy (1813-1866)`ye ithafen adlandırılmıştır. Kotschy Avusturyalı bir botanikçi ve seçkin bir bitki kaşifidir; baklagiller ailesinden Kotschya bitki cinsi onun onuruna adlandırılmıştır; Anadolu΄da da bitki araştırma çalışmaları gerçekleştirmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. K.Koch kısaltması bilim insanı Karl(Carl) Heinrich Emil (Ludwig) Koch (1809-1879) için kullanılmıştır.
Morfoloji
Çiçek soğanı dikey veya yatıktır; gömlek çok ince zarsıdır, tabanda paralel liflidir, uç kısım anastomozdur. Yapraklar 4-6 adet, 1.5-4 mm genişliktedir, çiçeklenmeden sonra belirir. Çiçek tomurcuğunun tabanındaki zarsı yaprak (iridiceae) mevcuttur. Brakteol mevcuttur, braktenin içine tamamen gömülü ve ondan daha küçüktür. Boyun beyazımsı veya sarımsı, tüysüz veya havlıdır; periant dilimler 1.6-4.3 x 0.5-1.8 cm, yuvarlağımsı, küt uçlu, sivrimsi veya belirgin şekilde sivri uçludur, iç kısmı leylak rengi-mavi veya krem-beyaz renktedir ve dip kısımlarında iki sarı leke bulunur, sıklıkla daha koyu eflatun paralel damarlıdır. Sapçıklar 3-8.5 mm, beyaz veya soluk sarı renktedir, tabanda tüysüz veya kabarcıklıdır; başçıklar 0.9-2 cm, beyaz, krem rengi veya soluk sarıdır. Boyuncuk 3-birkaç narin sarı dala bölünmüştür.
Türkiye´de farklı taksonları gözlenmiştir:
1. Çiçekler beyaz veya nadiren soluk leylak rengi, boyun tüysüz; çiçek soğanı yatık …subsp. suworowianus
1. Çiçekler leylak rengi, boyun tüysüz veya havlı; çiçek soğanı yatık veya dik
2. Çiçek soğanı dik ...subsp. kotschyanus
2. Çiçek soğanı yatık
3. Boyun tüysüz; periant segmentleri ters yumurtamsı veya ters mızraksı ...subsp. cappadocicus
3. Boyun açıkça havlı; periant segmentleri ters-malamsı (köşeli yumurtamsı) ...subsp. hakkariensis
Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)