floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cyanus triumfettii
 
Dereboyu / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Cyanus triumfettiiCyanus triumfettiiCyanus triumfettiiCyanus triumfettiiCyanus triumfettiiCyanus triumfettiiphotos
Gözlem bildir
Delikapele
Asteraceae / Cyanus / Cyanus triumfettii
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Delikapele (Cyanus triumfettii) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 500−3500 m yükseklikler arasında; çam ormanları, meşe  korulukları, dağ bozkırları, kayalık yamaçlar ve meralarda gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Cyanus triumfettii (All.) Dostál ex Á.Löve & D.Löve şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. ex kısaltması, bu kısaltmayı takip eden ismin bu türü kabul görür şekilde yayınladığı ancak bunu `ex´ kısaltmasından önce gelen yayıncının kabul görmeyen açıklamalarına dayandırdığını belirtir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. All. kısaltması bilim insanı Carlo Allioni (1728-1804) için kullanılmıştır. Dostál kısaltması bilim insanı Josef Dostál (1903-1999) için kullanılmıştır. Á.Löve kısaltması bilim insanı Áskell Löve (1916-1994) için kullanılmıştır. D.Löve kısaltması bilim insanı Doris Benta Maria Löve (1918-2000) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Çok yıllık toprak altı gövdesi sürünücü, verimsiz rozet şeklinde gelişmiş, gövde bitkinin tabanı dışında yükselmez. Gövde (5−)10−60 cm, dik ya da nadiren yükselici, az dallanmış ya da dallanmamış. Yapraklar yoğun kaba tüylü, bazen tüysüzleşmiş; genişçe mızraksı ilâ şeritsi-mızraksıya kadar veya şeritsi, alt saplı, bazen telek loplu, gövde yaprakları sapsız, sıklıkla dar kayıcı. İnvolukrum 15−22 × 8−15(−20) mm, yumurtamsı. Tırnaklar küçük ilâ orta boya kadar (bazen filarilerin tabanına yakın kısmında gizlenmiş), kayıcı koyu kahverengi kenarlı çok sayıda gümüş renkli (1,5−)2−3(−4) mm kirpikli. Kenar çiçekleri ışınsal olarak yayık, mavi, çok nadiren pembe veya menekşe moru, merkezde çiçekler menekşe moru. Kapçıklar (meyveler) 4−5 mm; sorguç 1−2,5 mm.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Cyanus triumfettiiSoğuksu / Gediz / Kütahya
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Cyanus triumfettiiSarıgül / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Cyanus triumfettiiBardakçı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Cyanus triumfettiiDereboyu / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Cyanus triumfettiiGöksu TP / Bolu
Ekim 2023 ©Necmi Aksoy vd.
Cyanus triumfettiiKaş / Antalya
Şubat 2014 ©Seda Soylu
Cyanus triumfettiiGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Cyanus triumfettiiKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Cyanus triumfettiiAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Cyanus triumfettiiKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Cyanus triumfettiiKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Cyanus triumfettiiPülümür / Tunceli
1980 ©Şinasi Yıldırımlı
Cyanus triumfettiiPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Cyanus triumfettii eşisimleri/sinonimleri: Centaurea triumfettii, Cyanus triumfettii subsp. triumfettii
Türkiye´de doğal yayılan diğer C. triumfettii taksonları: Cyanus triumfettii subsp. axillaris
Türkiye´de doğal yayılan diğer Cyanus türleri: C.bourgaei, C.cheiranthifolius, C.eflanensis, C.germanicopolitanus, C.lanigerus, C.matthiolifolius, C.nigrifimbrius, C.pichleri, C.pinardii, C.raimondoi, C.reuterianus, C.segetum, C.tchihatcheffii, C.thirkei, C.triumfettii, C.woronowii




Kaynaklar
  1. Eker İ, Kaya A, Çelik A, Eker N. (2024). “İbuflora (Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kampüs Florası)”. http://www.ibuflora.com.  
  2. Wagenitz G (1975). Centaurea triumfettii All., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 576.
 
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)