Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Kafşifaotu
Asteraceae /
Erigeron /
Erigeron caucasicus subsp.
caucasicus Kafşifaotu (
Erigeron caucasicus subsp.
caucasicus) Papatyagiller (
Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Erzurum-Kars, Hakkari alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1620-4385 m yükseklikler arasında; taşlık yamaçlar ve döküntü alanlarda gözlenebilir.
Erigeron caucasicus subsp. caucasicus Türkçede Kafşifaotu olarak adlandırılır. Bilimsel olarak
Erigeron caucasicus subsp. caucasicus Steven şeklinde tanımlanır.
Erigeron etimolojisi
Erigeron cins adı Yunancada `erken´ anlamına gelen
eri- önelki ile, `yaşlı adam´ anlamına gelen
geron kelimesinin birleşiminden türetilmiştir, `ilkbaharda yaşlı adam´ anlamına gelir; birçok türün erken çiçek açmasına ve meyve vermesine ve kabarık, beyaz tohum başlarına atıfta bulunur.
subsp. etimolojisi
Subsp. İngilizcede `alttür` anlamına gelen
subspecies kelimesinin kısaltmasıdır.
Steven etimolojisi
Bilimsel adlandırmada kullanılan
Steven ismi türün ilk kez Christian von Steven (1781-1863) tarafından yayınlandığını belirtir; Steven Fin asıllı Rus bir botanikçi ve böcekbilimcidir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir.
Steven kısaltması bilim insanı Christian von Steven (1781-1863) için kullanılmıştır; Steven Fin asıllı Rus bir botanikçi ve böcek bilimcidir.
Morfoloji
5-35 cm boylanabilen, çok yıllık bir türdür. Seyrek veya yoğun
cılız tüylüdür, tüy örtüsü bazen
salgılı tüylü tüylerle karışıktır. Gövdeler basit veya üst kısımlarda dallanmıştır. Dip yapraklar ters mızraksı veya ispatula biçimli ve 2-15 x 0.5-1.5 cm boyutlardadır;
keskin veya
küt uçludur; incelerek tabanda neredeyse sap durumuna indirgenir; tam kenarlıdır. Sap yaprakları genellikle yumurtamsı formda ve 1-7 x 0.3-1.5 cm boyutlardadır; tabanda daralmış veya yuvarlağımsıdır ve neredeyse sapı kavrar durumdadır. Çiçeklenme Haziran-Ağustos ayları arasında gerçekleşir.
Kapitulum genellikle gevşek
yalancı şemsiye kurullarda birkaçı biraradadır.
İnvolukrum 1.75-2.25 cm genişlikte, yeşil veya eflatunumsu renkte, seyrek veya yoğun
cılız tüylü, bazen
salgılı tüylüdür;
filariler şeritsi-mızraksı formda, 6-10 x0.75 mm boyutlarda ve
sivri uçludur. Dilsi çiçekler 70-200 adet arasında, 5-6 x 0.4-0.5 mm boyutlarda, genellikle içe dönük (kalkık) dizilişli ve açık mor-pembe veya beyaz renktedir. Disk çiçekleri 3.5-5 mm uzunluktadır. Sert kabuklu meyveler 2.5-3 mm boyda ve yüzeyi
havlıdır.
Papus kahverengimsi ve 3.5-5 mm uzunluktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer E. caucasicus taksonları: Erigeron caucasicus subsp. caucasicus,
Erigeron caucasicus subsp. venustusTürkiye´de doğal yayılan diğer Erigeron türleri: E.acris,
E.amorphoglossus,
E.annuus,
E.atticus,
E.caucasicus,
E.cilicicus,
E.daenensis,
E.nigromontanus,
E.olympicus,
E.pulchellus,
E.uniflorus,
E.zederbaueri
Kaynaklar
- Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
- NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
- Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
- Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
- IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)