floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Sanguisorba armena
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Kelekotu
Rosaceae / Sanguisorba / Sanguisorba armena
mapmapmapmap
Kelekotu (Sanguisorba armena) Gülgiller (Rosaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van alt bölgelerinde yayılış göstermektedir. 1650-2200 m yükseltiler arasında; dere kenarlarında gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Sanguisorba armena Boiss. şeklinde tanımlanır.

Sanguisorba etimolojisi

Sanguisorba cins adı Latincede "kanı emmek" anlamına gelir; bu, cins içindeki bazı türlerin kanamayı durdurmak için tarihsel kullanımına bir göndermedir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


Çok yıllık. Gövdeler dik, tüysüz, 100 cm veya daha fazla. Yapraklar 19 adete kadar yaprakçıklı; yaprakçıklar hemen hemen yumurtamsı, kalpsi, uzun saplı, kulakçıksız. Başak dikdörtgenimsi, 3.5-5.5 x 1 cm, dik veya sarkık, bordo. Çanak yapraklar yumurtamsı, ~ 2 mm. Ercikler çanak yapraklardan daha uzunca, her zaman dışa taşmış. Meyve 4-kanatlı.

Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Sanguisorba türleri: S.armena, S.minor, S.officinalis, S.verrucosa




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2024)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)