floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Sanguisorba officinalis
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Gambati
Rosaceae / Sanguisorba / Sanguisorba officinalis
mapmapmapmapmap
Gambati (Sanguisorba officinalis) Gülgiller (Rosaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Yukarı Sakarya, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1250-2600 m yükseltiler arasında; çayırlıklar, dere sides ve nemli alanlarda gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Sanguisorba officinalis L. şeklinde tanımlanır.

Sanguisorba etimolojisi

Sanguisorba cins adı Latincede "kanı emmek" anlamına gelir; bu, cins içindeki bazı türlerin kanamayı durdurmak için tarihsel kullanımına bir göndermedir.

officinalis etimolojisi

Officinalis Latincede `bir manastırda sağaltıcı bitkilerin ve diğer ihtiyaç maddelerinin tutulduğu yerde olan, yere ait olan` anlamına gelir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Çok yıllık. Gövdeler dik, 100 cm´ye kadar, hafifçe kanatlı, tüysüz veya az derecede kısa havlı. Yapraklar tek tüysü, 9-15 yaprakçıklı. Alt yaprakların yaprakçıkları yumurtamsıdan hemen hemen daire şekline kadar, yaprakçık saplı, tabanı kalpsi, sıklıkla kulakçıklı, derin ve düzenli testere dişli. Ust yaprakların yaprakçıkları dar ve tabanı açıkça kalpsi değil. Başak az çok eliptikten hemen hemen küremsiye kadar, 1.2-2.5 x 1-1.6 cm, bordo veya siyahımsı bordo. Çanak yapraklar yumurtamsı-hemen hemen yumurtamsı, 2.5-4 mm. Ercikler 4, genellikle çanak yapraklar kadar uzun, nadiren uzunca. Meyve 4-kanatlı, ve pürüzsüz yüzeyli.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Sanguisorba officinalisAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Sanguisorba officinalisKurucaşile / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Sanguisorba türleri: S.armena, S.minor, S.officinalis, S.verrucosa




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2024)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)